Причините са рязко увеличения брой на заболели от остри респираторни заболявания, съобщи БТА. В понеделник на 10 000 души население болните от грип са били 184 души, във вторник - 198, а в сряда – 254 в Кърджали и Момчилград. В Смолян пък са отчетени 238 случая на 10 000 души. Сред пациентите с простудни заболявания преобладаващи са между 5 и 19 години.
В Кърджали и Момчилград се спират женските и детските консултации, както и операциите в болничните заведения. Забраняват свижданията на всички заболели. В учебните заведения на двете общини ще се решава дали да бъдат затворени, или да продължат занятията, на базата на отсъстващите ученици във всяко едно. Ако броят на заболелите е над 30%, редовните часове се прекратяват.
В Смолян се спират профилактичните прегледи, имунизациите, женската и детската консултация, ограничават се свижданията в болниците. Обявяване на грипна ваканция засега не се предвижда. Все още няма резултати от изпратените проби за изолиране на грипен вирус. Грипната епидемия е само за областния град, в останалите общини и населени места в региона все още няма критични стойности на заболеваемост от простудни заболявания.
До края на седмицата се очаква грипна епидемия бъде обявена и в Своге. Заболеваемостта от грип в София и Пловдив все още не е много висока, каза д-р Ангел Кунчев от Министерство на здравеопазването, цитиран от БГНЕС. Серумите от засегнатите региони са предадени за изследване в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести, но все още няма резултат от изследването. Според специалистите обаче това най-вероятно е вирусът Соломонови острови, който се очакваше.
Заболяването протича в средно тежка форма със следните оплаквания – отпадналост, хрема, главоболие, болки в гърлото, мускулни и ставни болки, висока температура, суха кашлица и болки в гърдите.