Пред БНТ Димитров заяви, че е сигнализирал Агенцията за приватизация и Агенцията за следприватизационен контрол (АСП) за нарушения на приватизационния договор от страна на мажоритарния собственик "Глобал Стийл" (71%). МИЕ държи 25.29% от акциите.
Вчера работниците от "Кремиковци" обявиха стачна готовност и заплашиха с 6-месечна блокада на входните и изходните пътни артерии на София. Те настояват договорът на "Глобал Стийл", собственост на Прамод Митал, с "Кремиковци" АД да бъде прекратен. Според синдикатите собственикът на дружеството нарушава трудовото законодателство, не спазва изискванията за безопасност на труда, всекидневно влошава битовите условия в комбината. Наред с това синдикатите смятат, че действа търговско-икономическа схема за източване на завода, което практически парализира дейността му. В декларацията си до държавните институции синдикатите информират също, че от комбината се източват всеки месец над 15 млн. лева.
Тези твърдения повтори днес и министърът. В комбината в момента действа схема за неговото източване, като всеки месец от предприятието се отклоняват 15-20 млн. лв., заяви Димитров. Според него трябва да бъде защитено “чисто, но живо Кремиковци”. Димитров се съгласи, че е редно собственикът Прамод Митал да бъде отстранен, ако продължава да нарушава договореностите.
Междувременно металургичната федерация на КНСБ настоя да бъде анулирана сделката за продажба на "Кремиковци" АД на дружеството "Финметалс холдинг" АД (закупено впоследствие от "Глобал Стийл"). Според синдикалистите "Финметалс холдинг" не изпълнява приватизационните си ангажименти и това е довело до запора на акциите на "Кремиковци" АД.
В специално изявление на дружеството от днес се казва, че бордът на директорите не споделя оценките на синдикатите за "Глобал Стийл" и нейния председател Прамод Митал. Отхвърлят се е и твърденията за продажбата на "Кремиковци" АД, определени като спекулативен опит за манипулиране на общественото мнение.
Вижте снимки на основните играчи с "Кремиковци"