Това предвиждат новите общи условия за подаване на топлинна енергия , които бяха обсъдени на открито заседание в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), предаде БТА. Приемането на нови общи условия се налага поради направените в началото на годината промени в Закона за енергетиката (виж линка долу). Доставчикът е звеното, което липсваше в стария закон, изтъкна Стефан Дочев, директор на отдел "Външни връзки" в Топлофикация София.
Доставчикът ще купи топлинната енергия на входа на сградата и ще я разпредели справедливо до абонатите, било ползвайки услугите на топлинен счетоводител, било ако той самият се регистрира като такъв, обясни Дочев. Когато тази схема влезе в сила абонатите ще плащат сметките си за парно на доставчика си. Той ще купува енергията на едро от Топлофикация София на цена, регулирана от ДКЕВР и ще я продава на дребно на абонатите, посочи Дочев и добави, че подобна е схемата и с търговията на електрическа енергия - от НЕК до електроразпределителните дружества и от тях към абонатите.
Вече четири фирми са изявили желание да станат доставчици на енергия. Те не са от компаниите, извършващи топлинно счетоводство, въпреки че по закон няма ограничение какви да бъдат доставчиците на топлинна енергия, каза още Дочев. След като влязат в сила общите условия за търговия с топлинна енергия е въпрос на време да се сключат договорите с фирмите, добави той.
По-малко от една четвърт от абонатните станции на Топлофикация София все още са стари. Те не са подменени заради липса на средства, но се очаква това да бъде направено най-късно до две години, каза още Дочев.