Кастро заяви в писмо, прочетено по кубинската телевизия, че не възнамерява да се вкопчва в официалните си функции, а още по-малко да препречва пътя на по-младите, предаде Франс прес, цитирана от Дарик.
"Мой елементарен дълг е не да се вкопчвам в официалните си функции, още по-малко да препречвам пътя пред по-младите, а да допринасям с опита и идеите си, датираща от изключителната епоха, която съм преживял", казва 81-годишният кубински ръководител.
Кастро е съгласен с бразилския архитект Оскар Нимайер, който навърши 100 години, че човек трябва да е последователен докрай.
Кубинският лидер няма публични изяви от 16 месеца. Миналата година той прехвърли властта на брат си Раул и претърпя няколко коремни операции. За първи път оттогава той споменава възможността да се оттегли от постовете си, отбелязва АФП.
Писмото му бе прочетено във всекидневното радиотелевизионно предаване "Кръгла маса", посветено в понеделник на климатичните промени. Кастро казва, че конференцията в Бали потвърждава важността на международните споразумения, но според него "американската империя с нищо не е променила мрачните си замисли".