Новият изпълнителен директор на дружеството е електроинженер по образование. На същото заседание е гласувано и освобождаването на Христоско Вретенаров от поста изпълнителен директор, уточни Енгибаров, предаде БТА.
Столичният общински съвет ще гласува в четвъртък освобождаването на Вретенаров като член на Съвета на директорите на "Трамкар" ЕАД, съобщи по-рано председателят на комисията по стопанска политика и общинска собственост Данаил Кирилов, цитиран от Дарик. Кирилов посочи, че исканото освобождаване е във връзка с отстраняването на Вретенаров от поста "изпълнителен директор". Във внесената за обсъждане докладна записка изрично е записано, че освобождаването му като член на Съвета на директорите не го освобождава от отговорност, уточни Кирилов.
Вретенаров е уличен в източване на 670 000 лева от трамвайния завод в София „Трамкар”. В петък той даде на полицията извлечения от над десет банки за 14 негови и на семейството му сметки (виж линка долу).
Задълженията на "Трамкар" са над 1.7 млн лева, уточни Енгибаров. Според него, ръководството на фирмата до момента не е представяло истинското финансово състояние и едва днес, след поисканата от него справка, се е оказало, че задълженията са много над очакваните. За изплащането на работните заплати са необходими 534 хиляди лева, каза Енгибаров. Задълженията към външните доставчици на суровини, материали и услуги, са за над 1.2 млн. лева. В дружеството са пристигнали уведомления от "ЧЕЗ - България" и от БТК за прекъсване на електрозахранването и на телефонните връзки поради неплатени сметки. Зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов е поел ангажимент да се търси вариант за изплащането на заплатите на работниците, както и да се разсрочи плащането на дължимите суми за ток и телефон.