Това заяви синът на Кадафи Сеф ал Ислам на интернет сайта вестник “Фигаро“. Полковник Кадафи се очаква в понеделник на официално петдневно посещение в Париж.
Сейф Ал Ислам добави, че ще бъде закупено и друго военно оборудване. “Ще преговаряме за френските изтребители “Рафал“, които още не са изнасяни от страната“, добави той.
По същото време във френската столица ще бъдат и освободените български медици. Редица наблюдатели във Франция използваха момента, за да изтъкнат, че именно тези сделки са довели до щастливата развръзка с медиците.
Бившата кандидатка за президент Сеголен Роаял заяви междувременно, че намира за скандално да бъде приеман Кадафи с всички почести. Първият секретар на френската социалистическа партия Франсоа Оланд пък каза, че като приема Кадафи във Франция, президентът Никола Саркози ще приеме всъщност "държавен глава, който оправдава прибягването до международния тероризъм".
"Наистина, подчерта Оланд, Муамар Кадафи, чийто режим дълго време беше убежище и подкрепа за терористи, на конференция в Лисабон заяви, че е нормално слабите да прибягват до тероризъм", цитира думите му АФП.
Самият Кадафи, в реч пред 400 студенти и преподаватели от Лисабонския университет вчера, поиска компенсации за колониалния период. Той допълни, че въпросът за компенсациите заради епохата на колониализма ще бъде една от главните точки от дневния ред на срещата на върха ЕС-Африка този уикенд. "Колониалните сили трябва да обезщетят народите, които са колонизирали и които лишиха от техните богатства", каза Кадафи. "Богатствата, които бяха отнети, трябва да се върнат по някакъв начин. Ако не се изправим пред тази истина, то ще трябва да платим цената по един или друг начин - посредством тероризма, емиграцията и отмъщението", допълни Кадафи, цитиран от АП.
На срещата в Лисабон е и българският президент Георги Първанов. По време на общата снимка на участниците във форума Първанов и Муамар Кадафи се поздравиха.