Това обявиха от "Ред, законност и справедливост" (РЗС) като се позоваха на книгата на американския проф. Робърт Лий Уулф "Балканите в наше време". От партията са изпратили писмо до главния прокурор с искане за проверка по случая.
Лидерът на РЗС Яни Янев поиска Сакскобургготски да върне или имотите, или парите, които с лихвите били 1 милиард.
Книгата на Уулф не е преведена на български. Изданието от 1974 г. получихме от наш приятел, който дълги години работи в Конгреса на САЩ, уточни в неделя Янев, цитиран от БТА. Авторът използвал български документи - царския архив, архива на БНБ и на няколко наши министерства, както и американски архиви.
"Дълг на прокуратурата е да се произнесе в най-кратки срокове корупционна ли е сделката, наречена "реституция на царските имоти и гори. Ако не направите тези действия, имаме законно и морално право да сезираме европейските институции и да твърдим, че прокуратурата си затваря очите пред сериозни престъпления, защото са извършени или закриляни от политически силните на деня," заявяват от РЗС в писмото до главния прокурор.
Царица Йоанна напуска България само с 200 долара и дипломатически паспорт с валидност три месеца, обясни малко по-късно прессекретарят на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски - Цветелина Узунова.
“За пореден път се налага да припомням исторически факти, свързани с царското семейство. Последният път беше през месец май, когато тези твърдения отново бяха цитирани, и то в разгара на европейската предизборна кампания. Сега в НДСВ текат важни процеси и има хора, които бързат да яхнат вълната, за да влязат в медиите," посочи Узунова.
По думите й проучвания на този автор, свързани с България, се появяват още през 50-те години на миналия век на базата на запитвания към наши институции. "Можем само да си представим каква "обективна" информация за царското семейство е получил той от ведомствата у нас по онова време - няколко години след инсценирания референдум. Историческите факти обаче са красноречиви. Запазени се много архиви, които ясно опровергават коментарите на американския автор", отбелязва прессекретарят на Сакскобургготски.
Узунова припомня, че митът за компенсацията на царското семейство е създаден през 1946 г. от новата власт с единствената цел - пропаганда. Това изрично било записано в книгата на италианската журналистка Кристина Сикарди, която изследва живота на царица Йоанна. Именно тя пише, че вместо обещаните 20 млн. долара за образованието на Мария Луиза и Симеон, Йоанна напуска България с 200 долара.
В изявление късно в понеделник пресцентърът на НДСВ призовава обществеността, медиите и институциите да поискат от Янев доказателства, както и да проверяват фактите и документите от юридическа и историческа гледна точка и след това да тиражират неговите позиции. "Недопустимо е според нас един народен представител, какъвто е Яне Янев, да проявява политическа и морална безотговорност и да занимава обществото с псевдосензационни разкрития като например последното - за получени компенсации от царското семейство при екстрадирането през 1946 г.", пише в изявлението.