Предсрочно се отменя извънредното положение, каза президентът Михаил Саакашвили на летището в Тбилиси преди да замине за Батуми за среща с българския министър-председател Сергей Станишев, съобщи БТА.
Премахват се и всички временни ограничения върху политическата дейност в Грузия, която започва подготовка за предсрочни президентски избори на 5 януари и плебисцит за определяне на дата за парламентарни избори, който ще се състои същия ден, каза той.
Саакашвили обеща, че опозицията може да проведе нормално кампанията си за президентските избори и ще има достъп до "независимите" медии.
По-късно в петък Саакашвили прие оставката на премиера Зураб Ногаидели "по здравословни причини" и няколко часа след това назначи на негово място 36-годишния банков директор Владимир (Ладо) Гургенидзе.
„Бих искал да ви информирам за нашето съвместно решение да предложа Ладо Гургенидзе за поста министър-председател“, съобщи Саакашвили пред журналисти след заседание на кабинета. Гургенидзе е директор на частната Bank of Georgia, единствената грузинска компания, фигурираща на Лондонската стокова борса.
Саакашвили обяви извънреднoто положение в Грузия на 7 ноември вечерта за 15-дневен срок след разпръскването на демонстрация с искане той да подаде оставка и да бъдат организирани предсрочни парламентарни избори.
Не е важно само да има избори, от значение е как те ще бъдат проведени, каза Станишев на Саакашвили по време на срещата им, цитиран от правителствената пресслужба.
Премиерът изрази задоволство от решението за отмяна на извънредното положение в Грузия, каквото беше изричното желание на ЕС, което той предаде. Станишев получи уверенията на Саакашвили, че ще бъде гарантирана свободата на словото и на изразяването.
Пред представители на български медии Саакашвили заяви, че арестуваните привърженици на опозицията ще бъдат освободени, но „не съветвам никого да удря полицай, не съветвам никого да не арестува хора, които посягат на полицаи”. Според него срещу трима-четирима от задържаните има сериозни обвинения за сътрудничество с чужди разузнавателни служби.
Представителите на опозицията, които се срещнаха по-рано със Станишев, категорично отрекоха подобни твърдения.