Така няма да бъдат ощетени родителите, които не могат да получават детски надбавки, когато месечният доход на член от семейство надхвърля 220 лв. Това каза Румен Овчаров, председател на бюджетната комисия, след днешната среща на депутатите от левицата с представителите на синдикатите.
Правителството предлага семейното облагане да отпадне с въвеждането на плоския данък и да се увеличат детските надбавки на 30 лева.
В момента се обсъждат два варианта за съотношението на осигурителните вноски. Единият е през 2007 г. да се запази съотношението 65:35, обясни депутатката от БСП Донка Михайлова. Другият вариант е съотношението да бъде 60:40, както предлага правителството, но то да бъде замразено, като се промени Кодекса за социално осигуряване, в който за 2009 г. е предвидено съотношение 50:50. Така Михайлова защити позицията да не се преразпределя повече осигурителна тежест в ущърб на работника. За отмяна на така фиксираното съотношение в кодекса за 2009 г. настояха и синдикатите.
Вчера от НДСВ категорично отхвърлиха замразяването. ДПС също останаха изненадани от новите идеи на социалистите и им отговориха с желание за промяна в акциза за цигарите.
От НДСВ припомниха, че от две години съотношението не е променяно въпреки плана още от 1999 г., според който през 2007 г. делът на работника и работодателя трябваше да се изравнят.
Друго поле на спорове между първо и второ четене на законопроекта за бюджета се очертава да бъде размерът на максималния осигурителен доход. В проекта за бюджет на ДОО, приет на първо четене (виж линка), се предвижда той да се увеличи с над 40% до 2000 лв. Депутати от НДСВ и ДПС, както и от опозицията изказаха безпокойство, че това ще тласне към сивия сектор хората с високи доходи. Отговорът - нямало как банкери, депутати, висши държавни служители със заплати над 1500 лв. да минат в сивия сектор.
Правото на общините да определят сами местните данъци също е източник на разногласия, пише "Дневник". “Общините трябва да могат не само да увеличават данъците, но и да ги намаляват. Между първо и второ четене на закона ще предложим подобни текстове“, обясни Милен Велчев от НДСВ.
Друг въпрос, около който се очертава сериозен дебат в парламента, е доколко е обосновано отпадането на необлагаемия минимум при личните доходи. От опозицията предлагат той да се запази в размер на 220 лв. и да се актуализира всяка година. Нееднозначно се възприема и най-революционната промяна - въвеждането на плоския данък. Подкрепям въвеждането единствено от коалиционна лоялност, заяви Алиосман Имамов, зам.-председател на бюджетната комисия от ДПС. Според него до момента няма сериозни анализи дали няма да се прояви дестабилизиращ ефект от единната ставка.