Това предаде ДПА. Само за миналата година асоциацията е оказала помощ в 136 000 случая на проблеми със спукана гума. Съветите на ADAC са следните:
- Меките гуми повишават температурата, износват се и увеличават разхода на гориво. Налягането в гумите трябва да се проверява на всеки 14 дни, когато гумите са студени.
- Избягвайте претоварването. Налягането в гумите трябва да се съобразява с товара на превозното средство. Комбинацията от прекалено висока скорост и ниско налягане е изключително вредна за гумите.
- Опитвайте се да избягвате движението покрай и върху бордюри, когато паркирате, тъй като това може да нарани стените на гумите.
- И четирите гуми трябва да бъдат еднакви и подходящи за вашия автомобил, като грапавата им нарязана повърхност трябва да бъде поне 2,5 мм.
- Проверявайте гумите при всеки признак на нараняване от камъни, стъкло, болтове или пирони, тъй като това може да доведе до проникване на влага в тях и повреждане на материала отвътре.
- Всяка гума, която е по-стара от осем години, не трябва да се използва повече, тъй като с годините каучукът започва да се разлага.
Ако ви се случи да спукате гума, запазете спокойствие, дръжте волана изправен, намалете скоростта и оставете автомобила да се придвижи встрани от шосето, препоръчва ADAC.