Пека-Ерик Аувинен открил стрелба по време на час. По-късно полицията щурмувала сградата и започнала евакуация.
Сред жертвите са пет гимназисти между 16 и 18 години, директорката на гимназията на 25 г., медицинска сестра (42 г.) и 61-годишна жена. Простреляни са мъж и ученик. Останалите ранени са пострадали от парчета стъкло, докато скачали от прозорците на училището. Пека-Ерик Аувинен е открит в критично състояние, след като опитал да се самоубие, съобщиха АФП и Ройтерс, съобщи БГНЕС. Впоследствие е починал в болницата.
Междувременно стана ясно, че няколко часа преди стрелбата на популярния сайт за видеофайлове YouTube е бил качен запис, който съобщава за предстоящото клане. Заглавието на записа е "Клането в гимназия "Юкела". Видеото, което тече на фона на песента "Заблуден куршум" (Stray Bullet) - съдържа снимка на гимназията, която се разкъсва на две и под нея се показва мъж с насочен пистолет. Клипът е качен от потребител под името Sturmgeist89 (Духът на бурята 89), като в постинг под видеото, подписан със същото име, се казва: "Готов съм да се боря и да умра за моята кауза. Аз, подобно на естествения подбор, ще елиминирам всички, които смятам за негодни, обида за в човешката раса и провал на природното развитие". Часове след стрелбата достъпът до видеофайла бе блокиран.
В гимназията "Юкела" учат над 400 ученици между 12 и 18 години.
В четвъртък във Финландия е обявен ден на национален траур. По-късно стана ясно, че Пека-Ерик Аувинен е носел 500 патрона, а на мястото на кървавия инцидент са били намерени 69 гилзи.