По думите му въвеждането на държавните зрелостни изпити е въпрос на национално усилие и по закон в края на тази учебна година трябва да има матури. Министърът припомни, че е обещал след края на стачката да се срещне с протестиращите дванайстокласници и да обсъди с тях проблема.
Българското училищно образование е една от малкото образователни системи в Европа, която няма добре изразени елементи на външно оценяване. Това е една система, която през последните десетилетия се самооценява или в най-добрия случай, ако това е добър случай, се оценява от чиновниците в министерството. Никой не иска да бъде оценяван, това е разбираемо и матурите са важен компонент, да не кажа един от най-важните в тази система за външно оценяване. По закон днешните дванайсетокласници трябва да проведат матури и докато е такъв законът, министърът, който и да е той ще трябва да го спазва. Към момента не е невъзможно да бъдат проведени държавни зрелостни изпити и считам, че е правилно да бъдат проведени”, каза още министърът на образованието, цитиран от Дарик радио.
Даниел Вълчев добави, че субсидията за издръжката на един студент ще се увеличи с около 30%. „Ще има увеличение на средствата за наука”, каза просветният министър и добави, че бюджетът на БАН ще се увеличи с повече от 13% в сравнение с тази година, а средствата за фонд „Научни изследвания” ще нараснат от 19 на 60 млн. лв.