Това заяви по бТВ председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.
Ние сме категорично в следващия български парламент и започваме да се готвим за тези парламентарни избори още от утре, заяви в НДК и лидерът на "Атака" Волен Сидеров. "Атака" се яви като една от първите три сериозни политически сили и се класира като една от първите поред български политически сили на тези местни избори, заключи Сидеров.
На тези избори не може да се посочи победител, но е съвсем ясно, че БСП и НДСВ губят много и като цяло тройната коалиция загуби доверието на избирателите, категоричен е лидерът на ДСБ Иван Костов. ГЕРБ не е убедителна алтернатива на управляващите и твърдо заставаме срещу Бойко Борисов в София, допълни той. Според него е започнал процес на възстановяване на десницата, която запазва позициите си в местната власт от 2003 г. и на някои места ги подобрява. Ще мерим сили с ГЕРБ на следващите парламентарни избори, заяви Екатерина Михайлова, зам.-председател на ДСБ.
Десницата в София се събужда, което аз приемам като задължение. Ние трябва да го изплатим с добра работа, заяви в синята централа лидерът на на СДС Пламен Юруков. По думите му "ДСБ също съзнава, колко е необходимо да бъде в съюз и се надява, че този добър старт няма да внуши на нашите партньори, че са станали достатъчно силни, за да се заиграват сами".
Очакванията на политическите сили бяха ГЕРБ да има поне 50% повече присъствие отколкото получи. Това не се случи, изтъкна вчера пък лидерът на ДПС Ахмед Доган. Ако направим обективен анализ ще видим, че ГЕРБ няма растеж. Естествено факт е, че ГЕРБ вече може да се счита за реална политическа сила и сега трябва да се направи стратегия за диалог, комуникация, посочи още Доган.
Лидерът на ДПС Ахмед Доган бе категоричен, че няма провал на тройната коалиция и че няма да има предсрочни парламентарни избори. Ние не виждаме такъв провал, левицата продължава да е първа политическа сила и не очакваме това да се промени. Ние също нямаме основания да сме недоволни от този вот, каза Доган. Още на първи тур ДПС има избрани 29 общински кмета, допълни той.
Според лидерите на тройната колалиция местният вот е показал, че коалицията е стабилна и опозицията няма шанс за предсрочни избори. Лидерът на БСП Сергей Станишев цитира социологическите данни, според които БСП печели 21% от вота, ГЕРБ - 17,44%, ДПС - 14%, Атака - 8,31%, , НДСВ - 2,67%, СДС - 2,67%, ДСБ - 2,05%). Време е лидерът на ГЕРБ да свали розовите очила, защото това не се случи - ГЕРБ не е този феномен, който беше НДСВ през 2001 г., заяви Сергей Станишев.
Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски също посочи, че според него изборните резултати не биха могли да са причина за промени в коалицията. Коалицията си е солидна и си има програма, която трябва да изпълни, посочи той. От НДСВ отчетоха, че 26 кандидати, издигнати или подкрепени от партията, са спечелили още на първи тур. Това е с около 50% повече избрани кандидатите спрямо предишните местни избори през 2003 г., изтъкна председателят на предизборния щаб Милен Велчев.