Това съобщи Николай Николов, говорител на Стачния комитет, след близо 4-часови разговори в централата на КТ "Подкрепа", където стачните комитети от страната трябваше да кажат дали приемат договореното в петък споразумение между Министерство на образованието и науката и КНСБ и КТ "Подкрепа" за повишаването на учителските заплати, предаде БГНЕС. В провинцията 47,07% от учителите одобряват споразумението, а 52,93% са против. В София град 25% одобряват споразумението, а 75% - не, съобщи Николов. Синдикатите обаче признаха, че методиката за изчисляване на тези данни не е била единна, тъй като едни от областните координатори са представяли данни за споразумението от стачкуващи учители, други - от стачкуващи училища, а трети са представяли проценти за съответната област, предаде БТА.
Лидерът на СБУ Янка Такева коментира, че е получила списъци от протоколи от "Красна поляна" и от "Изгрев" в София, като преобладаващата част от тях са заявили, че подкрепят проекта с МОН. За да бъде ЕНСК перфектен трябва да имаме единна методика за изчисляване на резултатите по проекта на споразумение, каза Такева. По думите й, по тази единна методика трябва да се събира информация по проекта утре, и в други ден от структурите на ЕНСК. Според Такева на днешното заседание не е бил разискван въпросът дали в училищата, в които е подкрепен проектът, ще започнат учебни занятия.
След взетото решение за продължаване на стачката Николов изтъкна, че веднага се събира стачния комитет, за да направи последвалата стратегия. Той не изключи вероятността отново синдикатите да предложат вариант на споразумение. Шест учители ще влязат в Единния национален стачен комитет (ЕНСК), за да участват в преговорите.
Отхвърлянето на офертата бе предизвестено, след като в разговори преди срещата се чуха гласове от учители от София, Варна, Шумен, Добрич, Кюстендил, Петрич, Казанлък, Благоевград и други градове, че не са съгласни с условията на споразумението. Педагози коментираха, че не е сигурно, че обещаната 650 лв. средна брутна заплата към 1 юли, ще бъде наистина гласувана. Във Варна учителите пък заявиха, че продържат исканията си за поетапно увеличение на работната заплата в сферата на средното образование с 20% от 1 ноември и с по още толкова от 1 януари и от 1 юли 2008 г. Учителите искат в споразумението да има конкретни проценти, срокове и гаранция, че образованието ще стане приоритетна област в политиката на българското правителство, заяви по-рано Стойко Атанасов от регионалния стачен комитет във Варна.
Проектът на споразумение с правителството, постигнат от синдикатите миналия петък, предвиждаше от 1 ноември т.г. средната брутна учителска заплата да се повиши с 80 лева и така тя да стане 524 лева, а за непедагогическия персонал да стигне 283 лева. Предвиждаше се още от юли догодина средната брутна учителска заплата да стане 650 лв., като стартовата заплата за педагот да стане не по-малко от 450 лв., а таванът да е 780 лв. За непедагогическия персонал увеличението трябваше да е пропорционално с тези на педагогическия, което според сметките на синдикатите е средно 352 лв.