Това каза кандидатът за кмет на десницата Мартин Заимов пред БНР. "Рано или късно ще победя Борисов", заяви Заимов и подчерта, че неговият резултат е старт за едно ново начало - начало за възраждането на София. "Борисов има характеристиката да дезертира и не го прави за първи път - той дезертира от Народното събрание, от позицията си в МВР и не е човек, който решава проблеми. Той е човек, който участва в изграждането на една мъглива среда", каза още Заимов. Второто място на класирането ми в местните избори го отдавам на това, че много хора ни повярваха - ние говорихме реални, честни обещания, които през следващия път, когато аз взема властта ще покаже, че те са напълно осъществими в кратки срокове, добави Заимов.
"Това е резултат на една дълбока криза, продължаваща в БСП. Това не е личен провал. Това е един много сериозен пореден знак, който гласоподавателите ни дават и след предишните избори и сега", заяви кандидатът на БСП за кмет на столицата Бриго Аспарухов, който според прогнозните резултати остава на трето място. Според него трябва да се помисли сериозно за реформа в партията. "Трябва да се отговори на това, което очакват хората. Аз не мога да подам оставка, но всеки трябва да поеме своята персонална отговорност, включително в софийската организация на БСП", посочи Аспарухов, цитиран от БГНЕС.
Няма да спра дотук, нещата, които говорех по време на кампанията, няма да бъдат забравени от мен, закани се кандидатът на Атака за кмет на София Слави Бинев. Отворихме доста въпроси, трябва да получим и отговорите, посочи Бинев. Това е само началото на една полемика, която започнахме, допълни той. Според него не е имало негативно в кампанията. В България хората повече обичат да се хранят с обещания, отколкото с нещо реално.
От 1,2 млн.софиянци, едва 200 000 - 300 000 са упражнили правото си на вот, и само около 150 000 са подкрепили настоящия градоначалник, което означава, че той не е особено популярен. Това заяви кандидатът за кмет на столицата на НДСВ Антония Първанова. "България тръгва по пътя на популизма, който е враг на демокрацията. Може би това ще бъде стъпка назад в развитието на България, може би ще има малко по-балкански привкус", посочи още Първанова. "Лошите кметове ги избират хората, които не гласуват. Може би е крайно време някой да се появи и да каже, че този измислен герой е гол", добави тя.
Най-голямата грешка е, че десните нямаха общ кандидат за София, каза кандидатът за кмет на столицата на Демократическата партия Тити Папазов. Добрата новина е, че Заимов е втори, а лошата е, че аз не съм на балотаж, добави Папазов.
(вж. галерия как гласуваха някои от кандидат-кметовете на столицата)