Според 11% от обработените протоколи на секционни избирателни комисии в Столичната община досегашният кмет на София Бойко Борисов води с 50.57 процента от гласовете, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Според социологическите агенции той има над 53%.
Втори с 18.87 процента от гласовете е Мартин Заимов - кандидат за кмет от "Алианс за София", на трето място е кандидатът на БСП Бриго Аспарухов - 16.01 процента, на четвърто - Славчо Бинев от "Атака" с 4.24 процента от дадените действителни гласове. Кандидатът на НДСВ Антония Първанова е с 3.3 процента от гласовете, а кандидатът на ДП Константин Папазов - 1.96 процента.
След обработването на 11% от протоколите на секционните избирателни комисии партия ГЕРБ води с 47.19% от подадените гласове за листи за общински съветници, съобщи за БТА Диляна Зулчева, председател на ОИК. Коалиция "Алианс за София" печели 16.94 процента, БСП - 15.77%, "Атака" - 4.6%, а НДСВ - 2.07 процента. ДПС има 0.77 процента от гласовете за общински съветници, а партия Евророма - 0.7%.
Кандидатът на ГЕРБ и ВМРО спечели над 54,3% от гласовете на избирателите в Пловдив, което означава, че ако няма разлика между реално пуснатите бюлетини в Пловдив и резултатите, които дават агенциите, няма да има балотаж другата неделя и Славчо Атанасов печели на първи тур, съобщи Дарик. За Захари Георгиев от БСП са гласували 21.8% от пловдивчани. Тодор Христев от "Атака" е трети с 6.3 процента. При листите за общински съветници води по предварителни данни ГЕРБ с 24% подкрепа, следват ВМРО - с 19%, БСП и коалиция - 14%, "Атака" - 7%, СДС - 5%.
В морската столица трети мандат с 55% печели Кирил Йорданов, който се кандидатира като независим, подкрепен от БСП. Втори остава кандидатът на "Ред, законност и справедливост" Веселин Марешки с 15%. Четири партии влизат в Общинския съвет във Варна, сочат резултатите от 10 процента от обработените протоколи, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Мандати печелят ГЕРБ, "Нашият град", "Ред, законност, справедливост" и БСП.
Кандидатът на ГЕРБ Димитър Николов получава 48% от гласовете в Бургас, сочат данните на НЦИОМ. Втори е кандидатът на "Атака" и собственик на телевизия "Скат" Валери Симеонов с 22%, а след него остава настоящият кмет Йоан Костадинов, който се кандидатира за четвърти мандат като независим с 15-16%.
Социологическите проучвания сочат, че между 50.5 и 51% от гласовете в Хасково са дадени за трети мандат на настоящия кмет Георги Иванов.
В Плевен трети кметски мандат с над 55% печели Найден Зеленогорски.
В Кърджали за втори мандат бе преизбран Хасан Азис. ДСП спечели 7 от седемте общини. След жестока предизборна борба с Мехмед Дикме с 300-400 гласа предимство в Ардино ще управлява Ресми Мурад. Вотът в Ардино дори бе заплашен от касиране, след като се оказа, че има бюлетини, белязани с точка в квадратчето на ДПС.
Цонко Цонев спечели изборите в Община Каварна. Той получи над 60% от гласовете. Червената Дора Янкова в Смолян вероятно остава кметица по попредварителни данни. Новородено момиченце дори бе кръстено Дора в нейна част.
В Благоевград се очертава балотаж между Костадин Паскалев и Радослав Тасков. На балотаж в Русе отиват Божидар Йотов и Ваньо Танов. Йотов е получил 49.1%, Ваньо Танов - 24.5%, според данните на Агенция “Сова Харис”.
По данни на “Сова Харис” независимият кандидат за кмет на Стара Загора Евгений Желев печели 45.4%, Светлин Танчев от ГЕРБ - 34.6%.
При обработени 1/3 протоколи от секционните комисии кандидатът за кмет на Шумен от БСП Красимир Костов води с 3792 гласа. На второ място е кандидатът за кмет от ГЕРБ Веселин Златев с 3409 гласа.
Йордан Лечков е получил 37% от гласовете в Сливен, съобщи БНР, позовавайки се на директора на НЦИОМ Лилия Йорданова. Идната седмица досегашният градоначалник ще се яви на балотаж срещу Мартин Славов, кандидат от БСП. Лечков е издигнат от ГЕРБ.