Анонимен мъжки глас се е обадил по обед в неделя в МВР и отправил заплаха за живота на министъра. "Няма да стигнеш там, където си тръгнал", били част от думите му.
Според полицаите “по всяка вероятност заплахата е отправена във връзка с разследванията около купуването на гласове на местните избори”.
Късно вечерта Петков обясни, че е идентифициран човекът, който го е заплашил.
Малко след това пък стана ясно, че полицията е задържала 50-годишен мъж в дома му в жк. "Западен парк" в София. Бил в нетрезво състояние, съобщи bTV. 50-годишният не е известен на полицията.
През април миналата година вътрешният министър отново бе заплашен. На 11 април се обадил мъж, който се представил като свещеник и казал, че “Румен Петков ще съжалява, че се е родил, ако не го приеме на разговор“. Той заплашил, че ще го застреля.
По-късно се оказа, че мъжът, който е "вдигнал мерника" на министъра, е подпийнал свещеник от Златоград. Отец Емил Лилов през юли 2004 г. отправил телефонни заплахи и на номера на оператор в МТел, обаждайки се от името на "Ал Кайда" с предупреждение, че много хора ще умрат. За телефонен тероризъм в пияно състояние тогава бил глобен 500 лв.