Това обеща министър Джевджет Чакъров след среща с еколози, съобщи БГНЕС. Чакъров каза, че ще се преразгледа дейността на всички ръководители на РИОСВ в страната и по-специално на ръководителя в Бургас - Симеон Симеонов, и на началника на дирекция "Околна среда" в града Ваня Григорова за сериозните нарушения, които са извършени в община Царево и Иракли - Емине. Министърът и природозащитниците установили, че по градоустройствения план на община Несебър за 1000-та декара от 39 000 на Иракли има 17 инвестиционни намерения, от които нито един няма пълната документация по параграф 14 от Закона за биологичното разнообразие. При това положение всяко одобрение на строителни работи в района е незаконосъобразно, заяви Андрей Ковачев от Сдружение за дивата природа "Балкани". Той добави, че от 17-те проекта само два имат ОВОС.
След заповедта на Чакъров от четвъртък за удължаване мораториума за строителство в района за още 1 година, всеки един от тях ще бъде преразгледан и било много вероятно нито един да не бъде реализиран.
Нашите срещи с НПО ще станат редовни и те ще участват в предвидената среща между 10 и 15 септември с представителите на научните среди за черноморските територии, които окончателно ще бъдат включени в екологичната мрежа Натура 2000, каза министърът. Чакъров бе категоричен, че МОСВ и кабинетът ще потърсят отговорност от всички длъжностни лица, виновни за нарушенията. Той каза, че ще бъде направено всичко, за да не бъде страната ни санкционирана от ЕК за неизпълнение на мрежата Натура 2000.
Андрей Ковачев съобщи още, че в момента в Иракли има незаконно два багера на “Суис Пропартис”. Той допълни, че е в обсега на тези 1000 дка са унищожени 100 дка с лонгозни гори и дюни. Природозащитникът подчерта, че общинските ръководства имат законови правомощия и отговорности да представляват и защитават околната среда и не приема "редовните измъквания на кмета на Царево, че е принуден да изпълнява решения за строеж".