Проектът бе приет въпреки, че вчера неправителствени организации поискаха от Златанова удължаване на срока за обсъждане и да не се прибързва с внасянето му в Министерския съвет.  

Вицепремиерът потвърди, че непозволеното фотографиране, филмиране и записване е отпаднало като престъпление в резултат на дискусиите. 

В момента тези деяния са забранени от Конституцията, но засегнатите могат да търсят правата си само в съда.

Проектът предвижда до 6 години
 
лишаване от свобода за всеки, който не е внесъл в хазната осигурителни вноски в размер на не по-малко от 25 минимални заплати (8500 лева). Ако сумата е равна на 140 заплати, наказанието може да е и до 8 г. затвор, каквото е наказанието за непредумишлено убийство. 

"Укриването на осигуровки е опасно престъпление и когато има умисъл в укриването им, ще има и наказание", каза Златанова.

Отпада и наказанието "доживотен затвор без право на замяна", посочи министърът. Причината била, че то се визприемало като нехуманно наказание, заради отсъствие на каквато и да е перспектива пред осъдените.

Проектът предвижда да се налага пробация винаги заедно с лишаването от свобода, което по-тежко наказание осъденият ще изтърпява в случай, че без уважителна причина не изпълнява пробационните си задължения.

Няма да бъдат намалявани и наказанията за престъпления срещу животни, отбеляза Златанова. Причината били писмата на стотици граждани и природозащитни организации. 

Остава и наказанието за човек, който дава подкуп, но няма да се наказва лице, което е било принудено да даде такъв.

В проекта е предвидено също така да се отнемат в полза на държавата и имущества, придобити чрез преобразуване на имущество, придобито чрез престъпление.

Настоящият НК е в сила от 1968 г. и досега е изменян близо 100 пъти.