Това стана ясно от думите на правосъдния министър Зинаида Златанова пред Нова телевизия тази сутрин.

Тя отговори на острите реакции на правозащитни организации и юристи, според които текстът, предвиждащ до 1 г. затвор, пробация или глоба, е репресивен и няма да защитава личния живот, а да ограничава права. Така няма да могат да бъдат снимани политици в уличаващи ги ситуации.

Вчера медийният съюз също се обяви срещу него, защото ще бъде невъзможно фотографите на вестниците да работят.

При такъв широк консенсус от страна на медийната гилдия срещу този текст, бих била склонна да се откажа от него”, заяви днес Златанова.

Тя обаче подчерта, че за първи път се въвежда текст, който ще преследва цензурата. Според него, ако журналист иска да пусне репортаж, но главният му редактор или собственик на медията го цензурира, той ще има право да подаде оплакване в прокуратурата.

Още преди Златанова да обяви, че е склонна текстът за снимането да отпадне, за 11.00 часа днес бе организиран протест пред Министерство на правосъдието "Против безумията в проекта за нов НК". Участниците внесоха предложения за промяна в текста.

Междувременно от пресцентъра на ведомството съобщиха, че Златанова е приела професионални видеооператори и фотожурналисти, които са й връчили декларация, и ги е уверила, че проектът по никакъв начин не е насочен срещу работата им.
Тя е била категорична, че авторите на текста, изготвили го още преди 2 години, са целели да гарантират правата на всички граждани от навлизане в личното им пространство, а не налагане на цензура. 

Още един спорен текст

Златанова оправда друг спорен текст от проекта за нов НК. Текстът на чл. 305, ал. 3 гласи:

"Български гражданин, който се постави в услуга на друга държава или на чужда организация, или на организация под чужд контрол, за да й служи във вреда на Републиката, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години".

"Това съществува и сега, а и в момента наказанието е от 5 до 15 години и се намалява двойно", коментира Златанова.

Посоченият от нея чл. 105 от НК обаче гласи:

"(1)Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 г.
(2) Деецът не се наказва, ако доброволно се разкрие пред органите на властта."

Вижда се, че престъпление е да се служи на чужда държава или организация като шпионин, а не "който се постави в услуга".