Освобождаването му, обявено днес непосредствено след визита на френския министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан в Анкара, представлява "голямо облекчение", заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от АФП и БТА.  

"Радвам се за освобождаването на Лу Бюро. Това е голямо облекчение за всички нас", написа Макрон в Туитър.

Дриан пък коментира, че при връщането си от Турция е научил с голямо вълнение новината за техния сънародник.

По време на посещението си в Анкара френският външен министър се застъпи за връщанто на журналиста, след като Макрон поиска в края на август от турския си колета Реджеп Тайип Ердоган бързото му освобождаване.

Бюро, който бе в затвор в Шърнак, в Югоизотчна Турция, се очаква да бъде експулсиран бързо от Турция към Франция, според неговия адвокат Мартен Прадел. Комитетът за подкрепа на журналиста заяви, че той се очаква да пристигне в Париж в събота.

На първо време това освобождаване е огромно облекчение за семейството и за приятелите на Лу Бюро, написа в Туитър неговият адвокат. Съдът в Шърнак обаче не е приключил делото и борбата ще трябва да бъде продължена, добави той.

Лу Бюро, студент по журналистика в Брюксел, бе задържан на 26 юли на границата между Ирак и Турция, след като у него били намерени снимки, на които той е в компанията на сирийски кюрдски бойци от Силите за защита на народа. Анкара разглежда Силите за защита на народа /СЗН/ като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия /ПКК/. Тези снимки, заяви обаче защитата, датират от периода на репортаж от 2013 г. за условията на живот на сирийското население.

Журналистът е заподозрян от турското правосъдие, че е "член" на СЗН. Турското правосъдие отхвърли два пъти искане за условно освобождаване на 27-годишния Лу Бюро, който е работил за телевизионните канали ТВ5 Монд и Арте.

Самият Ердоган държеше ключа за неговата килия, заяви за АФП генералният секретар на Репортери без граници Кристоф Делоар. 

"Това е опит за сплашване по отношение на журналистите, които искат да правят разследвания в южната част на страната и за кюрдските движения", изтъкна той.