След случая в село Млада гвардия, където бе регистрирано първото огнище на антракс и почина 53-годишен мъж, второ огнище е регистрирано в село Бозвелийско, община Провадия, съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев, цитиран от БТА.

В селото има случай на умряла овца, за която е доказано, че е била болна от антракс. Животното е починало на 24 юли, допълни ръководителят на областната дирекция по безопасност на храните във Варна Даниел Денев. На следващия ден овцата е била предадена на екарисаж. Според Денев службите вече са взели всички необходими мерки.

Заразяването на овцата най-вероятно е станало чрез спори, пренесени с костите.

Извършена е ваксинация на 545 животни в Бозвелийско. На стопаните в селото е наложена забрана да продават или купуват добитък от други населени места. Предполага се, че умрялата овца се е заразила по време на паша, каза Денев.

Областният управител допълни, че са взети всички необходими мерки.

"Нищо не беше спестено. Всички бяха надеждно уведомени, кметът на населеното място, самите хора от населеното място. Взехме решение да се пусне до всички министерства на здравеопазването и на земеделието с цел превенция да искаме по-мащабно обеззаразяване на района", обясни Стоян Пасев, цитиран от БНР.

Междувременно стана ясно, че заболелите от бруцелоза хора вече са 22-ма.

Заболяването беше констатирано през миналата седмица в три животновъдни обекта в град Рила. Тогава положителни се оказаха 15 проби на кози. Впоследствие бяха взети десетки проби от хора и животни, а болните се увеличават.

От областната администрация в Кюстендил съобщиха, че днес са потвърдени официално девет нови положителни резултати, предаде БТА.

Новозаболелите са осем души от град Рила и един столичанин, който е консумирал млечни продукти в градчето. Той се е изследвал доброволно в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести.

От началото на епидемиологичния взрив на бруцелоза в община Рила до сега са взети 128 проби от хора за изследване. Днес са изпратени нови 145 проби.

Периметърът на изследването на заболяването обаче се разширява, съобщи БНР. Проби ще се вземат и в близкото село Смочево, по личното настояване на наместника на селото Василка Николова и от помощното стопанство на Рилската обител преди Голяма Богородица.

"При населението там няма усещането, че това, което се върши е нередно, а е и увреждащо здравето и за тях, и за децата им. Последният, който се е заразил, се е разболял, защото са му давали да пие термично необработено мляко от заразеното животно", коментира по-рано днес здравният министър Петър Москов, който бе на посещение в Кюстендил.

Според него, подобно поведение е на ръба на липсата за чувство за самосъхранение.

"Всички екипи на РЗИ са постоянно там, но и армията да закараме в Рила, резултатът няма да е добър, ако населението не спазва разясненията и препоръките на лекарите в тази ситуация и да не консумира заразено мляко", допълни министърът.

Антраксът

Антраксът, по-известен у нас като Синя пъпка, е остро заразно заболяване, което се характеризира с тежка интоксикация. По хората се разпространява чрез контакт със заразени животни, заразена почва, месо и предмети, имали досег с трупа.
За лечение обикновено се предписват антибиотици. Лечението трябва да започне в началния стадий на болестта. Ако не се лекува, антраксът завършва със смърт.

Бруцелозата

Бруцелозата е заболяване, което протича като туберкулозата, като има продължителен инкубационен период. Трябва да се знае, че хора, които са консумирали неварено мляко или са били в контакт с раждащи, болни животни и вдигнат температура трябва да се изследват, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести цитиран от "Фокус".