Там има случай на умряла овца, за която е доказано, че е била болна от антракс. Това съобщи областният управител на крайморския град Стоян Пасев, цитиран от БТА.

Животното е починало на 24 юли, допълни ръководителят на областната дирекция по безопасност на храните във Варна Даниел Денев. На следващия ден овцата е била предадена на екарисаж.

Според Денев службите вече са взели всички необходими мерки и няма опасност от разпространение на заразата. Извършена е ваксинация на 545 животни в Бозвелийско. На стопаните в селото е наложена забрана да продават или купуват добитък от други населени места.

Предполага се, че умрялата овца се е заразила по време на паша, каза Денев.

При първия случай на антракс в село Млада гвардия, където почина и човек, имаше информация, че кости от болна крава са изхвърлени в района на Бозвелийско.

Според Денев заразяването на овцата е станало чрез спори, пренесени с костите.

Починалото животно е било от стадо, отглеждано от мъж на 35 години от село Бозвелийско. Той за момента се чувства добре, каза д-р Дочка Михайлова, изпълняваща длъжността началник на Регионалната здравна инспекция във Варна, цитирана от "Фокус".

В началото на седмицата бе съобщено, че лабораторните резултати от кухните и на последните 10 обекта по Черноморието са отрицателни за наличие на антраксни спори. Затворена за момента остава единствено транжорната в квартал „Аспарухово”, където се прави дезинфекция вече няколко пъти.

Положителна за антракс бе пробата и на третото умряло животно в другото варненското село Млада гвардия, където бе регистрирано първото огнище на антракс, което бе доказано и за останалите две починали животни. 53-годишен мъж почина, заразен от болната си крава. Всички животни в селото бяха ваксинирани, а карантината бе частично отменена и бе разрешено животните да бъдат извеждани на паша в землището на селото. Все още не е разрешено придвижване на добитъка или търгуване с животни.

Имаше данни, че част от заразеното с антракс месо от прикланата крава е разнасяно и в района на село Бозвелийско.