На 17 юни в Люксембург се очаква извънредно заседание на министрите по земеделие в ЕС, на което ще се разгледа въпросът какви компенсации ще има за всички европейски производители на зеленчуци, включително и българските, каза министърът, цитиран от пресслужбата на земеделското ведомство.

По думите му заради инфекцията с бактерията Ешехирия коли има драстичен спад на потреблението на краставици в целия ЕС, дори и в страни, в които няма испански краставици, както е България, предаде БТА.
Все още не е ясно какви са загубите за българските производители.
Най-засегната е Испания, където достигат 200 млн. евро седмично.
По-рано днес Испания се закани, че ще иска обезщетение за загубите.
Освен нея обаче и другите страни в общността търпят загуби. Португалия също ще поиска обезщетение от Европейската комисия.

Заради влязлата в сила от днес забрана на Русия за внос на зеленцуци от ЕС ще има допълнителни загуби както за зеленчукопроизводителите, така и за консервните предприятия и търговците, прогнозира Найденов. Претенциите ще бъдат за пропуснати ползи.
Министърът се надява забраната на Русия да бъде свалена много скоро, тъй като късно вчера на ниво Европейска комисия станало ясно, че заразата с бактерии Ешерихия коли не идва от краставиците в Испания.

Вероятно инфекцията е в Германия, прогнозира министърът, който предположи, че източникът на инфекцията едва ли е зеленчук. Така по думите му проблемът от проблем на министрите на земеделие в ЕС се прехвърля на министрите на здравеопазването.
От Световната здравна организация обявиха днес, че щамът на бактерията Ешерихия коли, който доведе до смъртни случаи в Европа, е нов и непознат.

Европейската комисия призова вечерта Русия незабавно да отмени забраната за внос на зеленчуци от ЕС, която беше наложена от Москва заради мистериозната смъртоносна бактерия, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
Комисията „е протестирала пред Руската федерация днес следобед срещу руската забрана, наложена по-рано върху целия внос на зеленчуци от ЕС, и е поискала незабавна отмяна на мярката”.

Забраната за внос може да бъде отменена след като европейците изпълнят редица условия, заяви по-късно ръководителят на руската Федерална служба за надзор в сферата на защита правата на потребителите и благополучието на гражданите („Роспотребнадзор”) Генадий Онишченко, цитиран от Интерфакс, предаде "Фокус".
"Първо, трябва да бъде установен причинителя на инфекцията.
Второ, трябва да бъде установен факторът на предаване на заболяването - чрез какви хранителни продукти или течности.
Трето, трябва да бъде установено мястото, от където произхождат заразените продукти.
Четвъртото условие е обективно да бъде потвърдено, че ситуацията е взета под контрол и да спре ръста на заболелите”, подчерта Онишченко.

Последна актуализация в 23,15 ч.