Вчера Надзорният съвет на НЗОК не прие предложението за включване на рака на гърдата към диагнозите, за които от касата се отпуска безплатно лекарството "Афинитор".

Предложението беше направено, след като софиянката Диана Борлакова, която от 13 години се бори с рака на гърдата, изпрати до медиите писмо. В него жената разказа за невъзможността тя и останалите 49 онкоболни жени да получат безплатното лекарство, което се отпуска от касата, но само за пациенти с невроендокринни тумори от панкреатичен произход и бъбречноклетъчен карцином.

Причината да не се отпуснат пари на Диана Борлакова е, че цифрата на пациентките, които трябва да се лекуват, е 50, а парите са в размер на 730 000 лв.”, каза пред Нова телевизия д-р Веселин Иванов, член на Надзорния съвет на НЗОК.

По думите му това щяло да доведе до увеличаване на дефицита на Здравната каса, тъй като месечното лечение с "Афинитор" струва около 7000 лв.

Освен това, от пресцентъра на Здравната каса изтъкнаха, "че и към момента за тази диагноза ("злокачествено новообразувание на млечната жлеза") е осигурено съвременно лечение с таргетна терапия, прилагана в болничната помощ, както и с хормонозаместваща терапия при домашно лечение".

Борлакова обаче обясни, че в нейния случай предишните терапии са спрели да дават резултат, докато "Афинитор"-ът е лекарство от най-новото поколение и с него е постигнала ремисия за няколко месеца.

По думите й вчера от НЗОК са издали смъртна присъда на жените, болни от рак на гърдата.

"Когато има катастрофи и загинат хора, се обявява ден на национален траур. Защо не обявим национален траур и за нас, които сме обречени? Те ни осъдиха. Само на кураж ли да го караме в тази държава? Знам, че го има лекарството, 7 месеца то ми помага. Благодаря на Господ, на приятелите си. Но няма да издържа повече. И извън ужаса, че всяка сутрин се събуждам с диагнозата, се прибавя и ужасът, че нямам лекарство и ужасът, че живея в тази държава. Искам да попитам хората от НЗОК – те нямат ли деца, нямат ли родители?“, допълни Диана Борлакова.

Д-р Иванов пък я посъветва да се обърне към пациентските организации, които могат да я защитят. Той добави, че от касата ще предложат тази точка да бъде преразгледана и да се намерят пари за тези пациенти. 

Самата онкоболна заяви, че никога не би приела лекарството да бъде отпуснато само на нея. Тя бе категорична, че няма да остави останалите болни от рак на гърдата без кураж и лечение.

"Това, което ще направя като последен опит, е да напиша отворено писмо до парламента, премиера, президента и всички посланици. Ще потърся чуждо гражданство, току-виж някъде по света намеря и по-хуманно убежище“, заключи Борлакова.