Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, цитиран от пресцентъра на ведомството.

С тези средства ще се покрият на 90% дължимите плащания за месеците юли, август и септември. До края на годината ще бъдат разплатени и останалите около 25 млн. лв.

Забавянията в плащанията за болниците се наложиха заради редукцията на бюджета на МЗ. В средата на годината средствата на ведомството бяха намалени от 706 млн. лв. на 570 млн. лв. Поради аналогични проблеми през 2009 г. бяха прехвърлени и неразплатени задължения за 2010 г. Тези обстоятелства поставиха здравното министерство в невъзможност да извършва в срок всички дължими плащания.

Символичните лекарски протести в страната обаче продължават.
"В интерес на истината вчера се обадих на някои от колегите и викам: „Сега, кажете какво правим” и общо взето тезата беше: „Не, ти си си много добре, всичко е ОК, ние не протестираме срещу теб”. Само че истината е, че аз съм министър на здравеопазването в момента. Има ли проблем в здравеопазването, той не е на министър Дянков, той не е дори директно на министър-председателя, той е мой проблем", коментира по БНТ д-р Стефан Константинов, цитиран от "Фокус".

Днес от 12 часа ще протестират лекарите и медицинският персонал в Бургас. Те поемат щафетата от Хасково, Сливен и Смолян. Протестът е предупредителен и е срещу забавянето с няколко месеца на плащанията от страна на НЗОК и МЗ.

Организатори са регионалните стачни комитети на КТ”Подкрепа”, КНСБ и Лекарския съюз. Лекарите дават един месец срок на касата и ресорното ведомство да изплатят сумите, които се дължат по извършените дейности, както и да се потърси отговорност за причините да не бъдат преведени парите на лечебните заведения.

Символичната стачка ще се осъществява щафетно всеки ден в един от градовете на страната.