Два часа съдия Владимир Асарджиев чете присъдата по делото срещу Петков и още 8 души, което се проточи близо 7 години.

Само Петков получи ефективно наказание, останалите се разминаха с условни присъди от по 3 години. За някои от тях съдът постанови и конфискация на една четвърт от имуществото, както и лишаване от някои права.

3 години условно съдът постанови за бившия шеф на Държавния резерв Станислав Копаров, както и за директора на дирекция в Държавния резерв Васил Цоканов. За тях двамата съдът постанови и лишаване от права да заемат длъжности в държавната агенция.

Съдията заяви, че вината на подсъдимите е доказана, но наказанията им са по-ниски заради факта, че делото се проточи извън разумния срок. Само така те могат да бъдат компенсирани за дългия срок през който делото се точи, мотивира се Асарджиев, като подчерта, че в този период някои от тях са се разболели.

Самият Петков заяви лаконично, че ще коментира, когато приключи делото, което трябва да мине през още две инстанции.

Защитата му пък заяви, че е убедена в невинността на клиента си.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

Подсъдимите са обвинение, че са източили Държавния резерв в периода 2002-2004 г. Според обвинителния акт от близо 650 страници държавата е ощетена с десетки хиляди тонове зърно за милиони левове. Използвана е идентична схема във всичките разследвани случаи - при търг за замяна на жито от резерва суровината е изнесена, но впоследствие не е била възстановена в складовете.