Освен представители на 28-те спешни центъра, на дискусията присъстваха представители на БЛС, на синдикатите, както и заместник-председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова.

Заради кадровите промени в Здравното министерство негови представители не присъстват на срещата, както и членове на Асоциацията на работодателите в здравеопазването. По време на дискусията лекарите поискаха законодателите ясно да разпишат дефиниция за спешност, съобщава БНР.

Съществуващата нормативна уредба за спешната помощ е остаряла и промени са абсолютно наложителни. Това заяви председателят на асоциацията на работещите в Спешната помощ д-р Десислава Кателиева: „Трябва да извършваме само спешна медицинска помощ, а в действителност изпълняваме и неотложна, изпълняваме и транспортни функции, изпълняваме социална функция при повечето бездомни пациенти, а ние се нуждаем наистина от това да имаме време и възможност да отговаряме адекватно на нуждите на спешните ни пациенти”.

Работещите в Спешната помощ настояха още за нов регламент на финансиране в рамките на 4 минимални работни заплати, а нощните дежурства да станат поне лев, вместо сегашните 50 стотинки.

„Моята заплата е 634 лева основна. 50 ст. на час нощен труд не знам как ви звучи. Поне един лев да стане. Да не сме нали алчни, да кажат: тия са алчни. Чуват се неща, че има решение за прословутите парамедици, които щели да се обучават от БЧК, а по време на обучението си щели да получават по 550 лева заплата. Моят изход е да стана парамедик тогава”, коментира д-р Ангел Миков.

Сред причините за смяна на министър д-р Стефан Константинов заместник-председателят на Парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова назова и осуетения старт на концепцията за Спешната помощ. Тя обаче подчерта: „Мисля, че има достатъчно законодателна рамка и подзаконови нормативни актове и смятам, че изпълнителната власт не реализира тези закони в пълния обем и не реализира изцяло волята на законодателя”.