Естествено законът получи одобрението на самоуправляващия се остров, който обеща задълбочаване на сътрудничеството, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пекин смята Тайван за отцепническа провинция, която е част от единен Китай и не може да поддържа междудържавни отношения с други страни. Китайската народна република никога не се е отказвала от варианта островът да бъде възвърнат със сила.

Сенатът на САЩ прие закона за пътуване до Тайван с единодушие. Той вече беше одобрен от Камарата на представителите през януари, също без да срещне съпротива. Остава законът да бъде подписан от президента Доналд Тръмп, преди да влезе в сила, отбелязва Ройтерс.

Законът постановява, че САЩ трябва да позволяват на свои представители от всички равнища да пътуват до Тайван за срещи със свои тайвански колеги, да позволят на високопоставени тайвански представители да влизат на американска територия "при достойни условия" и да се срещат с американски колеги. Тайвански икономически и културни представители се насърчават да работят в САЩ.

Засега няма коментар от Белия дом дали Тръмп планира да подпише закона, но е необичайно някой президент да наложи вето на закон, приет с единодушие, отбелязва Ройтерс. Китайското външно министерство също не е отговорило на искането за коментар.

Тайванското външно министерство благодари на САЩ за единодушната подкрепа за закона и за все по-приятелското и открито отношение към Тайван. Външното министерство на Тайпе обеща да продължи да развива отношения на сътрудничество със САЩ.

Канцеларията на тайванския президент заяви, че САЩ са най-важния международен съюзник на страната и че ще обсъди въпроса с Вашингтон, като също обеща засилване на връзките.

САЩ не поддържат официални отношения с Тайван, но по закон са принудени да помагат за отбраната на острова и са най-големия му доставчик на оръжия, припомня Ройтерс. Пекин редовно подчертава, че това е най-чувствителният въпрос във връзките с Вашингтон.