Минското метро има само два лъча, трагедията се случи точно там, където хората се прехвърлят на другата линия. Всички влакове спряха веднага. С други думи, трудно е да си представим в Минск по-подходящо място за терористичен акт с максимален ефект, пише "Росийская газета", цитирана от БТА.

Експлозията стана малко след пет, когато в метрото се струпват най-много хора, отбелязва "Московский комсомолец". Според изданието, взривното устройство не избухнало в мотриса, а на перона край стълбите, водещи към другата линия на метрото.

Станция "Октябърская" и изходът от нея са разположени на 300 метра от канцеларията на президента, на 500 метра от щаба на министерството на отбраната, на сто метра от Дома на офицерите и от Двореца на републиката. "Сиреч, точно в центъра на административната бърлога на беларуската власт", добавя "Московский комсомолец".
И експертите, и обикновените граждани са на мнение, че зад атентата стоят сили, които имат интерес да дестабилизират Беларус. Никой обаче не знае със сигурност дали това е опозицията, властите, силови структури, излезли извън контрол, или чуждестранни диверсанти, пише "Комерсант".

Бивш полковник от беларуския КГБ заявява пред всекидневника, че изключва напълно всякакви религиозни или етнически мотиви за терористичния акт. Той е убеден, че организаторите нямат нищо общо с беларуската опозиция. Друг експерт, пожелал анонимност, хвърля вината върху "чуждестранни сили". Бившият министър на отбраната Павел Козловски обаче подчертава, че "едва ли" става дума "за поляците или руснаците".

"Комсомолская правда" цитира беларуския президент Александър Лукашенко, е заявил на съвещание със силови шефове: "Предупредих ви, че няма да ни оставят на мира. Кои са те? И моля да побързате с отговора". "Искам да се обърна към хората: без вас ще ни е трудно да открием тези изроди, трябва да ни помогнете ...", е добавил беларуският лидер.

По предварителни данни на прокуратурата мощността на взривното устройство е била от 5 до 7 килограма тротилов еквивалент, пише "Утро".
Според помощника на генералния прокурор Андрей Швед, то е било натъпкано с метални поразяващи елементи и сложено под една от пейките в метростанцията, пише "Комсомолская правда". Вътрешният министър Анатолий Кулешов е докладвал на президента Лукашенко, че се проверяват всички превозни средства, които влизат или излизат от Беларус.
Жертвите се предвижда да бъдат погребани между 13 и 15 април. Кметът на Минск предложи 14 април да бъде обявен за ден на траур, допълва "Утро". Лукашенко възложи на тайните служби да потърсят помощ от руската Федерална служба за сигурност, изтъква "РБК дейли".

"Трябва да намерим адекватен отговор. Вината я носим ние и трябва да направим всичко, за да докажем на народа, че не сме безделници", заяви пред силовите шефове беларуският президент, цитиран в телевизионно предаване. Според него, атентатът "може да е бил организиран отвън", тоест от чуждестранни терористи, пише вестникът.

Московски аналитик казва, че беларуската власт "наистина е прекалила и опозицията е минала в нелегалност". "Няма смисъл обаче да се търсят терористите в тези среди", смята той.