"Утре не очакваме каквото и да било значително въздействие върху европейското въздушно пространство", допълни Евроконтрол, предаде БТА.

Близо 450 полета бяха засегнати (от вулканичния облак - бел. ред.) днес в Германия - основно кацащи и излитащи от летищата в Берлин, Бремен и Хамбург, посочи агенцията.
Сутринта Евроконтрол предвиждаше, че Германия ще трябва да отложи около 700 полета.

Най-активният вулкан Гримсвьотн в Исландия започна да изригва в събота, изхвърляйки стълб от дим и пепел на 20 километра във въздуха. Прах от него се разстла над близо 10 държави на континента. Това предизвика  проблеми с въздушния трафик в Северна Европа.
Днес вулканът  престана да изригва, съобщи исландският премиер Йоханна Сигурдардотир. Ефектът от изригването на Гримсвьотн е значително по-слаб от изригването на исландския вулкан Ейяфялайокул през април 2010 г., което стана причина за транспортен хаос в Европа, продължил почти месец.

Вчера самолет на ирландска авиокомпания прелетя успешно над "червената зона" в Шотландия, където има "висока концентрация на пепел". Целта на превозвача беше да покаже, че няма опасност за полетите, заради вулканичния облак.

Ограниченията във въздушното пространство на Великобритания и Ирландия, наложени вчера, вече са отменени, съобщи по-рано говорител на Европейската комисия.

От комисията съобщиха, че днес са били предприети нови процедури на европейско ниво, като отрицателният ефект за пътниците и бизнеса от природното явление е намален до минимум. Европейският отговор на събитието е много по-различен от миналата година, наблюдаваме ситуацията, макар че не можем да контролираме природата, коментира говорителят.

При отмяна на полет пътниците имат право на информация, пренасочване или връщане на парите, отбеляза ЕК, като призова пътниците да отправят оправдани жалби и да не злоупотребяват със системата, да не ходят до летището, преди да са проверили актуалната информация за полетите.

Всяка авиокомпания може да прави изпитателни полети, както пожелае, коментираха от комисията информацията за изпълнен полет над т.нар. червена зона на вулканичния облак, приключил без проблеми. При изпълнението на полет в такива условия всичко зависи много от вида на самолета и на неговите двигатели, уточни говорителят.