Преди обяд над Южна България и източните райони ще бъде слънчево. Вятърът ще бъде слаб, в Дунавската равнина - умерен, от запад. Максималните температури ще са между минус 1 и 4°, в София - около 0°. Това е прогнозата за времето на НИМХ към БАН, съобщи дежурният синоптик Анастасия Стойчева.

По Черноморието ще бъде ветровито. Скоростта на западния вятър ще достига 7-12 м/сек. Облачността временно ще се увеличи, без валежи. Максимални температури до 2-4°. Температурата на морската вода е около 6°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините облачността ще е променлива, по-често значителна над планините от Западна България и по Старопланинското било. С прекъсвания ще превалява слаб сняг, без да образува нова снежна покривка. Вятърът по билата ще бъде умерен и силен от северозапад. Дневна температура на 1200 метра - около минус 4°, на 2000 метра - около минус 11°. Ниските температури и силният вятър по високите и открити части създават условия за измръзване. Атмосферното налягане ще се задържа по-ниско от средното за месеца.

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Това съобщиха от СБА. Пътните настилки в страната са мокри и заснежени, а по високите и усойни места има заледени участъци, които се обработват и опесъчават.

Сняг вали в района на София, Кюстендил, Смолян, Монтана, Перник, Драгоман и Владая.

Златишкият, Твърдишкият и Върбишкият проход са затворени за движение. През Дюлинския проход е забранено преминаването на товарни МПС. Затворен за всички превозни средства е пътят Шипково - Рибарица, Столетов - Бузлуджа и Обсерваторията - до разклона за Момчиловци. Само за товарни автомобили е затворен пътят Батак - Доспат и Розово - Равногор. Всички МПС да са с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета през прохода Петрохан, Пампорово и Превала. Товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета по пътя Велинград - Юндола - Аврамово, Велинград - Сърница, Ракитово - Цигов чарк - Превала, Белово - Юндола, Доспат - Сърница, Девин - Михалково и Борино - границата с Гоце Делчев.

Ограничения за движение има по пътя Плевен -Троян - Кърнаре, Враца - Бойчиновци, Бургас - Eлхово, Калофер - Априлци, Хасково - Свиленград - ГКПП Капитан Андреево, Окоп - Елхово - ГКПП Лесово и Созопол - Приморско.


Вижте дългосрочната прогноза на Дир.бг