Сидеров направи безпрецедентното си изказване от трибуната на парламента, след като днес членове и симпатизанти на партията му атакуваха за втори път петъчната молитва в джамията. Този път обаче се стигна до кървави сблъсъци, при които бяха ранени мюсюлмани и депутатка от "Атака".

"Всичко това, което виждаха досега, ще им се види детска песен, ако не вземат мерки веднага и не озаптят еничарския корпус, който действа като еничарски корпус на Турция, а не като българска полиция. В момента български полицаи се подиграват с български патриоти. Има задържани наши активисти, има задържани хора, които бяха на законен, разрешен митинг. Нито един задържан ислямист с чалма на главата, които се подиграват с България, които проповядват джихад и искат смърт на християните", заяви Сидеров, цитиран от Дарик радио.

"За кого работите, господа от МВР, за кого работите, г-н Цветанов – за Турция ли - признай си тогава, сложи си фес. Ние повече това няма да го търпим. В България ще има тържество на българското достойнство, няма да се случи това, което вие искате с поклончета към Турция, със свалени гащи към Турция, защото в България има български патриоти, които ще се борят докрай. С нищо не може да ни изкусите и да се отклоним от пътя си. Вземете се в ръце. Ако не се вземете в ръце сега, ще ви издуха народът български и ще видите как боли когато паднеш от високо", закани се още националистът, съобщи "Фокус".

Той призова Цветанов "да издири престъпника, който рани български депутат" и показа снимки на пострадалата депутатка Деница Гаджева, която сега била в "Пирогов", предаде БТА. В този момент заседанието се председателстваше от Павел Шопов "Атака", който не прекъсна изказването на Сидеров въпреки обидните квалификации.

Зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов от ГЕРБ обаче взе думата и категорично заяви, че никой не може да ползва религиозните вярвания за политическа сцена и агитация. Убеден съм, че МВР ще си свърши работата, посочи той.

Министърът на външните работи Николай Младенов пък апелира политическите сили по никакъв начин да не поставят под съмнение онова достойнство на България, която я прави различна в региона.
"България е една от малкото страни в Европа, която повече от 50 години беше пример за толерантност - етническа, религиозна, и това е част от българската история. Всички, които живеят в нашата страна, са български граждани", добави Младенов. 

В декларация от ДПС настояха държавните власти да вземат незабавно мерки за опазване на гражданския мир и да потърсят отговорност от извършителите и поръчителите на нападението на мюсюлманския религиозен. Партията осъжда остро "поредната груба провокация от страна на антиевропейската, крайно националистическа партия "Атака" и отбелязват, че този път провокацията и агресията е била насочена срещу най-висшето човешко право - на вероизповедание.
От ДПС определят действията на Сидеров и хората му като насилие срещу мирни граждани и настояват всички политически сили, които се самоопределят като демократични, незабавно да се разграничат от "тази груба провокация".

Поведението на Волен Сидеров днес е абсурдно, заяви пък пред “Фокус” лидерът на БСП Сергей Станишев. „Той прояви агресия, която е опасна за етническата толерантност в България. Поведението на Сидеров е логичен резултат от политиката на омраза, която налагат ГЕРБ и Бойко Борисов. Да не забравяме, че Сидеров управлява с Борисов”, каза бившият премиер.

От РЗС пък попитаха Бойко Борисов дали подкрепя вандалските ултранационалистически набези над джамията на София и дали приема на такава партия да се крепи демократичното управление на една европейска държава.
Според партията на Яне Янев, ако участието на "Атака" в управлението на страната – включително и на ръководни длъжности в Народното събрание, не бъде прекратено незабавно, то ще застраши правата на България като член на ЕС.
Ще стане реална опасността ЕК да осъди поредните прояви на неофашизъм в България и дори да предприеме мерки по Договора за ЕС, като тези, които преди години при по-безобидна ситуация бяха предприети заради политическа роля на националистическата партия на Йорг Хайдер в Австрия, предупредиха от РЗС.

Последна актуализация в 17,55 ч.