В тези региони положението остава критично, тъй като има много силни снегонавявания.
"Работим по снегопочистването, но на този етап е рисково да отворим за движение пътищата, тъй като има много малка видимост и пътуващите могат да загубят много лесно трасето на пътя”, обясни министър Павлова, цитирана от "Фокус".
Тя подчерта, че пътят Шумен – Варна е отворен за движение.

По думите на Лиляна Павлова - проходите Петрохан, Шипка, Дюлински, Прохода на републиката, Вратник, както и Искърското дефиле са обработени и отворени за движение на леки коли, а в участъка Пампорово - Рожен – Превала и в Печинския поход движението се извършва само с вериги.

Министърът каза още, че остава забраната за движение на тежкотоварни автомобили с тегло над 10 тона на територията на цялата страна. По думите й тази забрана ще остане и през цялата нощ, тъй като метеорологичните условия не позволяват да се освободи това движение.

От сутринта във вторник  Русенска област е затворена за движение, заради силния вятър.

Затворени са ГКПП
Дунав мост, Капитан Андреево, Оряхово, Кардам и Силистра.
В залетия участък на главен път Е-80 между селата Капитан Андреево и ГКПП "Капитан Андреево" нивото на водата е с около 100-150 см над асфалта в протежение на около 1500 м.

Има частични затваряния на пътищата в област Стара Загора, пътят София - Пирдоп също е затворен за всички моторни превозни средства, съобщиха от агенцията "Пътна инфраструктура". Мярката се налага поради снегонавявания.

Във връзка с изключително сложната и непредвидима метеорологична обстановка и непроходимостта на по-голяма част от пътищата в страната, министърът на образованието Сергей Игнатов обяви извънредна ваканция за всички училища до края на седмицата.

Бедствено положение бе обявено в Шуменска област, след областите Хасково, Кърджали и община Гълъбово. По-късно вечерта в област София също бе въведено бедствено положение на територията на община Костинброд, в селата Безден, Богьовци, Бучин проход, Дреново, Дръмша, Градец, Опицвет, Понор, Чибаовци и Царичина. Има населени места без електричество в общините Елин Пелин, Правец и Костинброд,  съобщиха от пресцентъра на МВР.

Пристанищата Бургас и Варна са затворени за движение на плавателни средства. Летище Пловдив е затворено за полети. Всички останали летища работят нормално.  Авария на НЕК остави Бургас без парно.

По пътя за курорта „Бодрост” в Рила падна лавина

Потопът в Южна България
Остава критично положението в Южна България след наводненията.
Продължават спасителните операции в залятото от яз. "Иваново" село Бисер и в област Хасково.
БТР-и, водолази и лодки се включиха в спасителната акция на бедстващите в Свиленград, след като река Марица излезе от коритото си и заля почти цял квартал. Евакуацията на хората от наводнените райони продължава. Повече от сто души са евакуирани до кризисните центрове, общинската болница, хотели и съседи.
Ситуацията в Свиленград допълнително се усложнява от падналия сняг. Нивото на реката в наводнените райони се задържа.
Продължава да е затворен за движение новопостроения път от ГКПП "Капитан Петко Войвода" към автомагистрала "Марица" поради заливане на участък от пътя с около 50 см вода. Остават откъснати от останалите населени места селата Любеново и Родопи в община Хасково, съобщиха от МВР.

България поиска помощ от ЕС
С решение на Националния щаб е поискана помощ чрез Механизма на ЕС за гражданска защита. Необходима е доставка на полипропиленови чували за пясък за изграждане на диги в наводнените населени места в Хасковска област и други райони на страната. Има необходимост и от палатки за настаняване на бедстващи хора.

8 февруари, сряда, е обявен за ден на траур за осемте загинали при наводнението при село Бисер. Двама още се издирват.