Залетият с вода народен представител бе Тодор Великов, който неотдавна беше изключен от РЗС, след като се опълчи на Яне Янев. Великов четеше писмо до Янев от член на партията, в което се казва, че му е искан заем от 100 000 лева за предизборна кампания.

"Само напълно луд ще приеме тази оферта. Това е опит за пълна зависимост и абсурдна лоялност, която не отговаря на заслугите ми в партията", цитира Великов какво пише в писмото и призова Яне Янев да подаде оставка, предаде LiveNews.
Тогава Емил Василев се затича през залата, взе чашата вода от трибуната и я плисна към Великов, който призоваваше РЗС да подкрепи правителството.

В това време премиерът Бойко Борисов напускаше залата и за малко също да бъде опръскан.

След това Цачева изгони Василев за три заседания и обяви 5 минути почивка, докато той бъде изведен.
Вчера депутатът от РЗС обяви 24-часова предупредителна гладна стачка срещу "милиционерския режим" в страната и заяви, че знае за огромни суми, плащани от ГЕРБ на депутати за вота.

"Гладът води до ниско ниво на кръвната захар, това прави хората зли", коментира днес здравният министър Стефан Константинов, който застана на трибуната след скандала.

Едва след около два часа Тодор Великов обясни, че писмото е написано от Емил Василев през юни 2009 г. и в него Василев иска оставката на Яне Янев. Причината е, че Янев му е казал, че може да му предостави средства в размер на 100 000 лева, от които 50 000 Василев да върне като личен заем, обясни Великов. Според него Василев отговорил, че няма толкова пари, затова се оттегля от кампанията и иска оставката на Янев.

"Показах писмото, защото вчера г-н Василев си позволи да каже, че независими народни представители са били атакувани от ГЕРБ с крупни суми, за да гласуват за правителството", обясни Великов, който уточни, че няма да сезира комисията по етика срещу колегата си.

"ГЕРБ използва ренегати от РЗС, за да скалъпва компромати и обвинения срещу партията", коментира Яне Янев, цитиран от КРОСС.

Преди този скандал се разигра друг. Многократно Цецка Цачева предупреди Драгомир Стойнев от БСП, че ще го изгони от заседанието.
"На всички е ясно от какво е продиктуван вотът на доверие – да се прикрие контрабандата в България и да се защити лобизмът. Това е истинската причина за тази паника. Вотът е за цялостната политика, но в нея влиза ли отделният човек? Какво направихте за него? Абсолютно нищо", заяви социалистът, който е председател на Комисията по труда и социалната политика.

„Увеличихме средната заплата с 30%, безработицата намаля тройно, 300 хиляди нови работни места. Вие сте първото правителство, което забрави за хората в България. Вие не увеличавате доходите, а само ги намалявате. Увеличихте периода за изчисление на обезщетенията за майчинство. Обричате на мизерия пенсионерите, и бъдещите пенсионери. Г-н министър, защо не говорите за покупателната способност на българина? Как ще обясните поскъпването на парното с 30% през декември”, така се обърна към Тотю Младенов Стойнев.

Той попита за какви реформи говори кабинетът.
„Не можахте една антикризисна програма да напишете. За какъв Шенген говорите? Едни болни биволи не можете да спрете. Добре, че дойдоха хеликоптерите на Румен Петков... Върнете парите от контрабандата, тези 2 млрд. лева са необходими на българския народ. Това не са ваши пари”, викаше червеният депутат от трибуната.

По време на дупликата му Цецка Цачева отне думата на Стойнев.

Той обаче продължи и се обърна към Бойко Борисов с думите: „Излезте и кажете, г-н премиер!”.
На това Борисов каза нещо от мястото си и се засмя.

Малко преди гласуването на вота на доверие Цачева отмени наказанието на Стойнев.

Последна актуализация в 17.15 ч.