"Констатирахме, че въпреки известни политически трудности руско-германските отношения не са в застой и ние сме готови заедно да работим за по-нататъшното им развитие", каза руският президент след разговор с германския си колега, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Той съобщи, че е обсъдил с Щайнмайер възможна мисия на ООН в Украйна.

"Обсъдихме въпроса за положението в Украйна и за пореден път отбелязахме, че основата на устойчивото, всеобхватно уреждане на кризата в Югоизточна Украйна трябва да бъде твърдото изпълнение на минските договорености. В този контекст обсъдихме и руската инициатива за създаване на мисия на ООН за осигуряване на безопасността на наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в зоната на конфликта", каза Путин.

Германският му колега пък призова за подобряване на отношенията въпреки противоречията.

"Мисля, че ние сме единни в мнението, че настоящото положение на нещата не може и не трябва да ни удовлетворява", каза Щайнмайер.

Той констатира, че отношенията между Русия и Германия са все още далеч от нормалните, защото все още има "отворени рани и неразрешени въпроси, преди всичко касаещи присъединяването на Крим и конфликта в Източна Украйна, които продължават бъдат бреме за нашите отношения".

"Не мисля, че една единствена среща може да помогне за преодоляване на тази ситуация", допълни той и отбеляза, че "домашното упражнение" след тези разговори ще бъдат съвместните усилия за укрепване и подобряване на отношенията между двете страни.