В първото си публично изявление по повод ежедневните демонстрации на протестиращите, според които изборите в неделя са били нечестни и изпълнени с нарушения, Путин заяви, че американският държавен секретар Хилари Клинтън е дала сигнал на опонентите на Кремъл, предаде Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

"Тя зададе тона за някои активисти на опозицията, даде им сигнал, те чуха този сигнал и започнаха активно да работят", заяви руският премиер, който догодина се кандидатира отново за президент.
След вота в Русия Клинтън заяви, че изборите в Русия не са били нито свободни, нито честни и сигналите за нарушения трябва да бъдат разследвани.

Путин каза още, че протестиращите преследват егоистични политически цели и че руснаците не искат политически промени.

Той все пак призна, че е необходимо властта да води диалог с опозиционно настроените граждани и да им предостави възможността да използват конституционните си права, като участват в демонстрации, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
"Колкото до проявите на улична демокрация, гледам на тях по следния начин: ако хората действат в рамките на закона, трябва да им бъде предоставено правото да изразят мнението си. И не бива да налагаме никому ограничения на тези права", каза премиерът.

Путин обаче беше категоричен, че ако някой наруши закона, органите на властта и правовия ред трябва да настоят за изпълнение на закона с всички средства. По време на протестите стотици хора бяха арестувани.
"Всички тук чудесно разбират, че една част от организаторите действат според известен сценарий и си поставят собствени тясно користни политически цели. Ние с вас обаче знаем и друго - че хората в страната ни не желаят ситуацията да се развие, както в Киргизстан или в близкото минало в Украйна. Никой не иска хаос", отбеляза още руският премиер, чиято партия "Единна Русия" спечели изборите, макар да загуби доста от местата си в парламента.

По-късно днес Хилари Клинтън, отговаряйки в Брюксел на журналистически въпроси по повод изказваната загриженост относно изборите за Държавна дума, я определи като „добре обоснована”, предаде Интерфакс, на която се позова "Фокус".

Междувременно руският президент Дмитрий Медведев пък заяви, че новоизбраният парламент трябва да бъде оставен да започне работа в срок, независимо от протестите срещу изборните измами, предаде Ройтерс. "Най-важното нещо днес е да се успокоят страстите. Ако хората искат да кажат мнението си за изборите, това е добре, не виждам нещо нередно в протестите, които са отражение на демокрацията. Митингите са проява на демокрация, но те трябва да протичат на строго определени места и по параметри, определени от законодателството. В противен случай възникват ексцеси, което е потискащо", каза той.

Медведев дори коментира, че ако има нарушения в хода на изборите, те трябва да бъдат разследвани внимателно. Според него обаче изборите "отговарят на политическите симпатии на обществото", а ЦИК има право да огласи официалните резултати, когато намери за добре.

Точно днес се навършват 20 години от разпадането на СССР, който Путин нарича "гоямата Русия"