В периода на действие на наложеното наказание, тя няма да може да упражнява функциите си на съдия в Софийски градски съд, което пък ще доведе до отлагане на делото "Октопод", насрочено за май, съобщи "Правен свят".

Предложението за отстраняването й бе направено от дисциплинарния състав по казуса "Белведере" - Галя Георгиева, Магдалена Лазарова, Даниела Костова.

Същевременно ВСС обедини последните две дисциплинарни производства срещу Ченалова. Новото ще бъде гледано от дисциплинарния състав, поискал нейното отстраняване от длъжност.

Обединените производства са това по казуса "Белведере" и
образуваното на 15 януари от ВСС. По неофициална информация става дума за това, че съдия Ченалова не се е произнесла по искане на адвокати на обвиняемите по делото "САПАРД" от преди 4 години за отмяна на наложени две обезпечителни мерки.

Предложението за това производство бе от петима от членовете на съвета - Димитър Узунов, Юлиана Колева, Михаил Кожарев, Георги Колев и Румен Боев, според които Румяна Ченалова е нарушила Закона за съдебната власт с "действие или бездействие, което неоправдано забавя производството; действие или бездействие, което накърнява престижа на съдебната власт; и неизпълнение на други служебни задължения".

Най-старото дисциплинарно производство срещу съдийката е от юли 2013 г. заради действията й като адвокат по казус, свързан с македонска фирма. Става дума за скандал с източването на 2.5 млн. долара от македонския държавен тютюнев холдинг "Македония табак". През лятото на миналата година разследването беше прекратено и македонските власти изпратиха материалите в Стара Загора, където Ченалова е посочила адрес за призоваване. И досега обаче те не са пристигнали във ВСС и най-вероятно дисциплинарното производство ще бъде прекратено.