Това стана ясно от коментара му пред журналисти по повод решението на депутатите Народното събрание да контролира новия антикорупционен орган.

Въпросът не е само за назначаването на ръководството. В някои медии това се преекспонира и излиза, че целият дебат около този закон е около назначаването. Изобщо не е около него. Тук дебатът трябва да бъде за същността на този закон, за неговия дух. Мисля, че те не съответстват на очакванията на българските граждани и на здравия разум, коментира държавният глава.

По думите му този закон не разкрива корупционни схеми и модели, а ще се стреми да възстановява справедливостта в обществото чрез отнемане на незаконно придобито имущество, без да акцентира на наказателното преследване.

Инструментите, с които ще борим корупцията в този закон, са неефективни. Той не удря и по корумпиращите, те пак ще захранват корупция. В същото време той може да бъде използван и като бухалка за разправяне с неудобните, каза още президентът.

Що се отнася до назначаването нямам за самоцел аз да назначавам ръководството на този орган. Това, за което настоявах и продължавам да настоявам е да има баланс на властите при назначаването, допълни той.

Виждам с каква ревност управляващите държат изрично те и само те да имат думата при назначаването, посочи още президентът Румен Радев.

Народните представители приеха по-рано през деня на второ четене текстове от антикорупционния законопроект.

Преди ден парламентът създаде и Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Миналата седмица президентът наложи вето върху части от бюджета на НЗОК, с които се налага мораториум върху плащанията на иновативни лекарства за онкоболни. Дни след това от БСП и ДПС защитиха позицията на държавния глава, но мнозинството  управляващи гласуваха срещу него и то беше отхвърлено в парламента.