Земетресенията почти не са усетени на повърхността на земята, но въпреки това правителството на Великобритания е възложило на независим експертен орган да извърши сеизмични проучвания в района на кладенеца. Дотогава неговата работа е спряна, посочи Грейлинг, цитиран от БТА.

Смятаме, че можем да намерим технология, с която да преодолеем и образуването на земетресения от хидрофракинга, но всичко това е в много начална фаза. Много от рисковете не са по-различни, отколкото при проучванията и добива на конвенционален газ, но има и специфични, каза британският експерт.

В Англия по предварителни данни от анализи на британското геоложко дружество се е предполагало, че има 150 млрд. куб. метра шистов газ, но след започването на проучвания в три кладенеца в Северозападна Англия, в областта Ланкашир, експертите са стигнали до заключение, че тези количества са много повече, разказа Грейлинг.
Тъй като в този район няма подземни и надземни водоизточници, държавните органи във Великобритания са разрешили проучванията, без да се опасяват от замърсяване на водите, отбеляза експертът.

Всяко искане за разрешително за проучвания обаче се разглежда самостоятелно и в други части на Великобритания може да бъдат поискани и специални планове за безопасно изхвърляне на използваните при хидрофракинга вода и химикали. Държавата изисква и имената на използваните химикали, обясни още Грейлинг.

Той добави, че Англия е в съвсем ранен стадий на проучванията за наличие на шистов газ и регулаторните механизми, с които страната разполага, засега са достатъчни. Все още обаче не разполагаме с достатъчно данни за разрешаване на добива на шистов газ в индустриални количества, подчерта Грейлинг. Той разказа, че във Великобритания се извършва преглед на регулаторната рамка и се набелязват специални мерки за избягване на специфичните рискове при този вид добив.
Мораториум не е наложен, но единственото издадено разрешително за извършване на проучвания за шистов газ по метода хидравлично разбиване (или хидрофракинг) е временно отменено.

Антони Грейлинг подчерта, че тази промишленост ще се развива само с обществено съгласие. В Обединеното кралство планират да направят задълбочена оценка за рисковете за околната среда при проучването на шистов газ и да изследват количествата изпускан в атмосферата метан, тъй като за това към момента няма достатъчно данни, предаде БГНЕС.

Експертът в областта на добива на газ е в България по покана на Българския енергиен форум, за да сподели английския опит с български депутати и специалисти от БАН и Минно-геоложкия университет.

През януари парламентът у нас наложи мораториум върху добива на шистов газ, докато не се дадат ясно гаранции, че той няма да навреди на околната среда. Екоактивисти обаче твърдят, че икономическо лоби се опитва да го отмени, затова внесоха подписка с 52 000 гласа и настояха хидравличното разбиване да бъде забранено със закон.

Синята коалиция и експерти обаче се обявиха за вдигане на мораториума и настояха за енергийна независимост. Според тях протестите са дирижирани от хора, подвластни на чужди интереси.