Това коментира патриарх Неофит по повод позицията на пловдивския митрополит Николай, който се противопостави на честванията за Априлското въстание в Панагюрище на 1 май, съобщи Нова телевизия.

Вчера владиката се обяви срещу честването за въстанието, защото съвпада с Великден. Според митрополит Николай на един от най-големите християнски празници не трябва да има други чествания, защото така се отклонява съзнанието на вярващите.

Според патриарха обаче Първи май има как да се празнува от християните. Това няма да ги смути и, така да се каже, ще има още един празник, добави той.

Вчера стана ясно, че Община Панагюрище е решила да измести честванията за 140 години от Априлското въстание от 2-ри на 1 май, когато е Великден. Идеята на кметството е годишнината да се отбележи в почивен ден, а не на 2 май, което е понеделник.

В същото време пловдивският митрополит Николай призова кмета на общината да се вразуми и да не премества честванията, защото ще съвпаднат с Великден. Това става ясно от отворено писмо на владиката до кмета Никола Белишки и общинския съвет, което е качено на сайта на Пловдивската митрополия.

В него владиката заплашва, че действията на управниците са грях. Ако кметът не послуша владиката, той заплаши, че няма да позволи на нито един пловдивски свещеник да служи за годишнината, вместо за най-големия християнски празник и че църквите ще останат празни.