Патриархът: Може Великден и честване на въстанието в едно

Възкресение Христово е празник на празниците и нищо, което е редом с него, не ще попречи на неговото празнуване. Пасхалният празник ще си има своята територия.

Обратно в новината

Коментари - Патриархът: Може Великден и честване на въстанието в едно | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Единствените адекватни коментари по темета са на г-на Паисия. Бравос!

Валери, нал' са сещаш, че Великден се е празнувал в продължение на 1840 години преди Априлското въстание ... Дали е щяло да се случи въстанието или не, щеше да се празнува и до ден днешен.

Сега, след като прочетохме двете позиции (на патриарх Неофит и митрополит Николай) всеки може да избере какво за празнува. По същността си и двата (плюс третия - деня на труда) празника са различни. Успокойте се, моля. Не сте длъжни да сте вярващи и да празнувате Възкресение Христово. Имаме свобода на избор.

Без въстанието нямаше да има Великден, а кочбайрям, и без Великден нямаше да има въстание, а щяхме да сме като кюрдите.

Митрополит Николай нещо като православен фундаменталист ли иска да се изявява? Както всяка манджа, като се пресоли за нищо не става, така и вярата не трябва да се насилва да бъде противопоставяна на държавата и хората. Тогава тя ще има много по-голяма сила, защото ще е в подкрепа на вярващите, а не да ги противопоставя едни на други. Браво на патриарх Неофит за позицията му! Дано предстоящия Великден да донесе на българския народ едно истинско духовно и национално Възкресение и най-сетне да светлите сили на доброто в нашата изстрадала България вземат връх в титаничната им борба със злото! Амин.

Този поп който се опита да забрани честванията е Мюсюлманин и е човек на Местан , изчадие на алахх е .

нима тоя варкулаг и наркоман,ролексар мафиотски ще решава празниците на народа болгарски?еи лумпен веднага да вазстановиш черквата да махнеш тия тапети.кои си ти бе дришло та да си правиш каквото си искаш.ти си за сада.господин цацаров виж какво става с тоя лумпен?да каже пред народа кои му даде тия коли и ролекси?не те е срам от бедняците миряни.

На 1-ви май се чества и Международния ден на труда! Явно той не е важен за някои търтеи и забравят да повдигнат въпроса за него.

Еми той труда е в услуга на феодала, тъй, че к'во честване търсиш?

След като залепи стенописите в една от най-хубавите български църкви с шарени тапети, обяви всички българи за виновни за смъртта на удавилите се в охридското езеро, защото ходили на развратни концерти, окачи "ролекса", развява расо в джипа с гавазите (пазят го от народната любов), взе костницата в Батак за църква, присвои археологическите разкопки в Кърджали и тях ги обяви за църква, сега и ще ни учи кога и как да празнуване Априлското въстание. Май се изживява за вожд и учител на целия български народ.

Малко уточнения: Значи, въпросният "развратен" концерт беше на Мадона, която още не беше дошла в София и беше "анатемосана" от лудия дядо поп. За сравнение: Мадона имаше действителен концерт в Истанбул, единствената мюсюлманска държава в която подобни концерти са ежедневие, свали си сутиена под възторжените възгласи на многохилядна публика и никой не я "анатемоса", а дори никой мюфтия не каза и "копче" по адрес на "развратната" Мадона. Още нещо: Бях в Батак, видях костницата, тя е в местната църква. Но това не променя нищо.

По канон този кукумицин може и да е прав, но много напомня на краен радикализиран духовен водач. Има ли значение в коя религия?

Естествено, че може. Това само ще усили значението и на 2-та празника. В празник всички са единни..

Ейй има разум поне в Патриарха! Дано талибаните в църквата загубят подкрепа на миряните!

царят (патриарха) дава - попа не. а послушниците из манастирите го удрят на разврат.

До кога този пловдивски мафиот и наркоман ще се бърка там където не му е работата.Нали му върви работата с наркотиците и мафията.Защо иска да командва и светлите български празници.Какво пречи на хората до почитат и двата празника.Те не са два,а един свитъл празник.Господ да го съди!

че едното не пречи на другото Както е нормално да си хем християнин ,хем българин!

Азпък съм и на 1-вомайска манифестация, така че ми се събират 3 чествания! 3 пъти наздраве! Странно е, че този Николай се мисли за "левия ташак на Бога"!

Всичката попска пасмина е напълно безполезна. Още повече някои нейни псевдо-представители като пловдивския неврастеник. Какъв богоугоден пример може да дава с поведението и отношението си този психопат и кой нормален човек може да го приема сериозно?!?

Достоен за патриарх е Отец Иван от Нови хан. Тези двамата не са направили нищо добро и по никакъв начин не са заслужили санвете си и уважението на хората.

живота и делото на Негово Светейшество Неофит I или просто така си говориш?

За какви дела говориш? Не съм информиран да е направил нещо запомнящо се.

Владиката Николай явно няма какво да прави, та мести празници. Ами да чете проповеди, да строи , църкви, параклиси, приюти, да помага на бедни и сираци. Тогава ще видите как ще се напълнят православните храмове!

До кога този пловдивски мафиот и наркоман ще се бърка там където не му е работата.Нали му върви работата с наркотиците и мафията.Защо иска да командва и светлите български празници.Какво пречи на хората до почитат и двата празника.Те не са два,а един свитъл празник.Господ да го съди!

Пловдивския чернокапец ви мами , мамицат му грешна,братийя, защото двата празника са свети празници и по никой начин единия няма да засенчи другия, ама ги говори такива страхотии, ,Светиня му мазен, защото е алчен за висок пост , а Патриарха е с разклатено здраве и йощ утре може да се наложи избор на нов патриарх, и тогава най-гласовитите вълци от глутницата ще бъдат най-напред. Ако мен питате, хващайте се за калъчките и вървете където сърцето ви води! Ваш Ристе

Ех ти нещастний Митрополите ! Нищо свято българско ли няма вече в теб ? Нима в името на парите ти оспорваш моята българска история ? Ти си един продажник !

Николай спазва строго канона и е прав. Патриарха най-редовно допуска на Великденската служба в олтара Плевнелиев, който не е от клира, бил е активен комсомолец, член на БКП и няма право на това (не е от клира). Сега Неофит е дал едно "тълкование", което не е канонично. А по преди (да си припомним), той е в списъците на ДС.

Стига да има зрелища, ще забравите за хляба. С тази максима живяхте, с нея растат и децата ви. Интересна картинка би бил човек, който вее червено знаме на труда, с другата ръка държи свещ, дъвчи агнешко и се опитва между хапките да пее "Елхови лес", а в джоба му - две боядисани яйца между парче козунак. Става страшно, мили сънародници, и краят му не се вижда. Цели поколения си отидоха за тоя, що духа безсмислено, смачкани и огорчени.Аре Кришна, агалар, Йехова бей гиби!

Църквата е в дълбока криза и обезлюдяване, благодарение на луди и нагли попове като ролекса.

Ще се шашне българският трибалист, щото не са два празника, а три - от една страна се преструва на християнин, от друга се преструва на патриот, а ще отиде на манифестация за "празника на труда".

хахахаха, браво, много точно!!!

Тоя неверник Николай със златните ланци, Ролекс за 100 000 и Дяволски "Майбах" не е никакъв божи човек , а рожба на Сатаната, родил се от съвъкупление на Дявола с магарицата на игумена на Бачковския манастир. И словото му е сатанинско, поради мешането на на два светли празника , изкарвани като да не могат да са заедно гаче ли по Страшното време на възстанието не бяха свещениците тези , които благославяха въстаниците, гаче ли в Батак не беше Храмът , които даде последен приют на светите жертви, и гаче ли тези незнайни божи служители са се кичили със злато и скъпи дрънкулки да се самоизтъкват от народа си като това лъскаво изчадие адово от Пловдивската митрополия . Анатаема! Анатема! Анатема! Трижди анатема за такива обесници, окопали се в Божия храм и сеещи разкол и грях в душите на рабите Божи!

Честно казано не правя никаква разлика между нашите брадати фосили и моллите дето вият от минаретата. Всичките са аут ъф спейс ...

Поповете се надценяват. За никого не е важно какво милят те. Те се опитват да демонсрират власт, която нямат. За мен е ясно, че Априлското въстание се е случило и много важен исторически факт. Колкото до възкресението, за него доказателства няма. Има само легенди и измилици на самозвани пророци.

Браво на Патриарха ни ! А Пловдивския Николай никога не ми е изглеждал по друг начин, освен като "мутра" в епископски одежди ! И да вземе да се низвергне сам,че и да не се изявява толкова публично,че все "бисери" му капят от устата !

Това отроче Николайчо си е недоправено и то много.

Християните в България да не забравят, че са преди всичко българи, а след това християни. Крайните религиозни увлечения не водят до добро.

къде видя "крайни религиозни увлечения"?????? аз виждам други увлечения - бизнес такива. Било неделя и повече хора щели да дойдат на празника, демек, повече ще спечелят търговците! Това ли е довод?

към Пайсии - не прочетох някъде кмета да агитира народа да не честват Велик ден ,докато обратното е факт. - не вярвам кмета еднолично да е взел това решение. вероятно заедно със съветниците е взето и гласувана тази промяна. - не ми стана ясно какво му пречи на човек сутринта на 1 май да стане , да хапне козунак, чукане с яйца, след това да посети честването на въстанието и като се прибере да наблегне на агънцето? разбираш ли ме? аз ако искам да чествам деня на кукувицата няма да ме спре нито въстанието нито възкресението. - накрая да попитам - показа ни на коя дата е въстанието. би ли показал/написал на коя дата е Велик ден ? - 1-во, 15-то, 20-то число ? - още по-накрая - промяната на честването на въстанието касае единствено Панагюрище. пловдивският поп какво го грее това ?

отзад напред: - Панагюрище е в пловдивската епархия - Великден се мести всяка година заради Пасхата... - това за козунака и агънцето няма общо с официалната позиция на институциите. Едното е частен живот и избор на човек, другото е официално и държавно. - дали кмета еднолично го е взел или са го гласували на общински съвет - няма значение! Все е неправилно. Догодина пак ли ще го местят спрямо неделята?

тролове като Паисий! Празниците ни се местят, така че да е удобно на хората!

а къде прочете църквата да агитира народа да не честват Априлското въстание? Въпросът е да не се мести датата с 1 ден напред. На 2 май ще си го честват колкото си искат!

не прочетох , видях и чух по ТВ. вчера попа издаваше заповеди колегите му да не откликват на празника на въстанието. Велик ден го местят според нещо си .... празника на града го местят според интереса на града. или според неясни за нас причини. важното е църквата да определи един ден и за в бъдеще другите да се съобразяват с него. но не е задължително все пак, а пожелателно.

БПЦ е подразделение на ДС.

Кога ще е празникът на ХАЙДУТИТЕ. Сега са повече от всякога.

Тук няма нищо за празнуване. Руската агентура в България си е задействала местните лентяи, мързеливци, нехранимайковци, безделници и прочее с цел да си намери повод за поредната завоевателна война. Другият празник пък е символ на православието и съответно на руското имперско влияние у нас. Трябва да се забранят и двата "празника" все пак Турция е нашият най-голям приятел и в историята няма случай в който те да са ни нападнали за разлика от Русия, на която България и е вадила очите след Освобождението, което между другото сме си платили

А какво ще празнува на 1 май, всеки българин сам ще реши. Все пак, нали това е демокрацията, дето ни я пробутвате като висша ценност: права и свободи, нали?

ЩО НЕ ВЗЕМЕШ ДА РЕФОРМИРАШ ПЪРВО СЕБЕ СИ !!!!!!

реформатоглу, я си ходи на босфора.

Резняк!

Априлското въстание е ВЕЛИКО, защото е народно дело. Велик ден е религиозен празник, и оня свят, в който ще се преселим е измислен. Хубавото на велик ден е, че си спомняме за агнешкото ,което рядко си купуваме поради финансови причини.

Митрополит Николай ,ти си срам за църквата !

ЯВНО И ЗА ПРАЗНИЦИТЕ НЕ МОЖЕМ ДАСЕ РАЗБЕРЕМ. ВСИЧКО Е ТОЛКОВА ПРОСТО - ВСЕКИ ДА ПРАЗНУВА ТОВА КОЕТО РЕШИ.

Московския верен и покорен пес, наш Патриарх, става все повече предател на България

За мен е "наш Патриарх", а ти по-добре се обърни към някой друг духовен водач, обслужващ интресите на Мамонът.

не си никакъв BG ами си TR.

Не мога да повярвам колко неадекватна продължава да бъде църквата.

ВЯРВАЙ ,МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ.

Тъй като съм родом от Панагюрище, мога да ви кажа, че честванията на Априлското въстание винаги са били на 1-ви май. На 2-ри май се ходи на местността Оборищер но митинг- зарята винаги е била на 1-ви май. Стига сте изопачавали информацията!

в наредбата на общината ви пише: Чл. 3 /1/ Официален празник на общината е 2 май денят на обявяване на Априлското въстание от 1876 г. в град Панагюрище. /2/ Честването в м. Оборище на 2 май по значение, смисъл и съдържание е в неразривна връзка с тържествена заря-проверка, ежегодно провеждана на 1 май на пл. 20 април в Панагюрище по повод годишнината от Априлското въстание.

Паисий

в Панагюрище: На 1 май се провежда тържествен спектакъл посветен на годишнината от избухването на Априлското въстание в град Копривщица, а на 2 май Възпроизвеждане на Aприлското въстание и Празник на града.

Паисий

не разбрах този с МИНУСА - на кого го дава?! На общината ли? Аз просто цитирам официален документ!

Къде е противоречието не разбрах?! Официалният митинг- заря е на 1-ви май!

Паисий

иначе и преди 2 юни се прави митинг-заря с тържествена проверка по случай деня на Христо Ботев. ПРАВИ СЕ НА 1 юни вечерта, но празникът е на 2 юни!

кмета правилно е взел решение 2-та празника на града да ги обедини в един ден. така ще си намали разходите, а и веднъж ще черпи гостите си :-)

ТОЯ НАПЪЛНО ИЗКУКУРИГА. ПО ДОБРЕ И ВСИЧКИ ПРАЗНИЦИ НАЧЕЛО С КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА ДА ГИ ПРАЗНУВАМЕ НА ВЕЛИКДЕН.

догодина 2 май е във вторник. Тогава кмета на 30 април (неделя) ли ще го премести това въстание? Аре стига глупости!!!!

Кметът на Панагюрище явно се е повел по "светлия" пример на един друг провинциален кмет, който миналата година реши да премести 3 март на 2-ри. Така му било по-удобно на човека... Национален празник, Великден, кучета ги яли, важно е отпускът да не се разкъсва.

Априлското въстание е Голготата и Великият ден на България! Господ с нас !

Крайно време е Св. Синод ДА М А Х Н Е това мумело Николай от стола в Пловдивската Митрополия!!! Той е СРАМ за църквата!!!!Да ме прости Бог за лошите думи??!?

прави си! И аз съм ЗА. Но въстанието избухва на 20 април = 2 май! Това са две различни неща - Николай и Датата. Да не ги бъркаме!

Ей, купете някоя вощеница, че са озверели отчетата, бе!

ТА АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ Е БЪЛГАРСКОТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ОТ ПЕПЕЛТА...!

Патриархът: Може Великден и честване на въстанието в едно Абе това все едно , че господ дава тези разрешения. Какъв е проблема на църквата че се занимава с такива простотии. То както целият синод , включително и патриарха са бивши сътрудници на ДС, да вземат и да разрешат и една първомайска манифестация, със задължително присъствие, като сковат и една трибуна и Патриарха да приветства манифестиращите.

Патриарха си в грешка. Единствен той не е бивш служител на ДС. Иначе за останалите си прав. И изказването на този набеден ролексаджия е пълна простотия и лицемерие. Такива отблъскват хората от църквата.

Некой хора забравят, че Великден е ТРИ ДНИ! Христос възкръсва на ТРЕТИЯ ден след смъртта. Не е само 1 дата!