Екологичната обстановка в Москва се влошава

Заради пожарите в Подмосковието екологичната обстановка в Москва продължава да се влошава и равнището на замърсяване на въздуха се определя като „много високо".

Обратно в новината

Коментари - Екологичната обстановка в Москва се влошава | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нямам навика да дискутирам във форумите, още по-малко с дежурни "мултикомпетентни" тъпоъгълници, като Никито и подобни, но ще кажа следното: използваните в Хърватия противопожарни хидроплани тип "Канадер" са разработени за гасене на горски пожари в Канада и могат да зареждат не само от море и океан, но и от река, езеро и язовир, в движение, без да е необходимо да летят за зарежане с вода на "бетонова" писта, както е при руските машини. По въпроса за копаенето по време на пожар със силен вятър и 38 градусова жега, продължавам да мисля, че е пещерен метод...и като се замисля, наистина един изгонен от армията подполковник ни го предаваше в гимназията!

Съпричастна съм с Вас , бедата ,която Ви сполетя, още малко мили българи и руснаци , трябва да издържите още малко , очаква се по средата на седмицата да завали дъжд в Москва, това казаха синоптиците. На 06.082010 г, когато гледах репортажа по телевизията за пожарите покрай Москва и въздуха, който Ви задушава , се разплаках, разтроих се много и получих аритмия на сърцето , предполагам колко Ви е тежко, предполагам в какво положение се намирате, само този, които не е участвал в гасене на пожар и не се е задушавал от пожарен дим, за да знае как действа на белите дробове и как въздуха не стига , не може да Ви влезне в положението в което се намирате. Но има и българи в тоя момент, които мислят за Вас и руския народ. Спазвайте указанията , които Ви се дават от тамошните власти , по често под душа в банята, обливайте често с вода , и охлаждайте тялото , дишайте през мокри кърпи за да не натоварвате белите дробове, ако не можете да се храните пийте повече вода, кисело мляко съм щипка сол и сокове, или 1 лимон изтискан в чаша с вода и лъжичка мед задължително , за прочистване на белите дробове и за да не се обезводните, почивайте повече, не натоварвайте организма. - трябва да издържите, пишете ни във форумите - под наименованието "потърпевши" мили сънародници не падайте духом, желаеме Ви по-скоро да дойде дъжд, не падайте духом ще издържите до идването на дъжда - майка 60 г - гр. София.

коментара Ви е с малка ирония , а не бива , защото това в момента е голяма трагедия. На въпроса Ви защо копаят руснаците ? - поради липса на близък водоизточник или при непроходим терен за пожарните коли и техника , по този начин пламаците не могат да продължат да обхващат други дървета или тревни площи. Ако сте посещавали лекциите на гражданска защита, това което преди 25 г. го имаше, като учебни занаятия в училищата , сега нямаше да си задавате тия въпроси, там освен за пожарите и за други неща, като наводнения, катастрофи, земетресения , радиоактивна защита и др., щяхте да знаете повече, при разни екстренни моменти как се действа. Но за съжаление в нашата страна, вече няма такива часове в училищата за ограмотяване на учениците и населението по гражданска защитна и затова когато има природни бедствия ние сме в паника.

Че им е гадно и тежко - дума няма...Но за друго ми е думата...Тава лято гледах с очите си в Хърватия как се гаси горски пожар на място без път и пътека, от въздуха с хидроплани - цистерни, които "зареждаха" вода за секунди от морето, в движение...Много по - малки са от руските самолети, но пак казвам - зареждаха за секунди, изсипват и отново и отново. А това, което гледам по ТВ за гасенето на пожарите в Русия е някакъв първобитен противопожарен комунизъм - рота войници с манерки на коланите и лопати вдигат пушилка и копаят канали за да спрат огъня...По-добре да ги закарат в някоя църква да се молят за дъжд - ефектът ще е същият...

Впечатлен съм от наблюдателността ти! Айде сега опитай се да впрегнеш и малко и въображението си. Представи си я твоята Хърватска, само , че 8 /осем/ пъти по-голяма, 20 /двадесет/ пъти по-гориста и 30 /тридесет/ пъти по-отдалечена от море или океан. Представи си още , че един месец температурите на падат под 38 гр. С и за капак ,такова нещо не се е случваро през последните 200 год. Представи ли си го? Браво на теб! Те такива са условията в засегнатите руски области! Разбра ли сега за какво става въпрос, Наблюдателю?

Нака Дир публикува номера на сметка по която можем да направим парично дарение за бедстващите!

Ако не можеш да помогнеш (дори, само с човешко разбиране), не пречи! И млъкни!

Нормален човек не може да чете тези новини, без да се изнервя от безсилието да помогне. Не знам какво да кажа на потърпевшите. Имат ли поне вода? Ако банята се облива с душа, няма ли това да отмива пушилката и да разхлажда?

Как може да пишете такива злобни коментари, не можете да си представите какъв ад е тук, имам чувството, че всеки момент ще се задушим и изгорим, стаите са пълни с дим, листата на дърветата не се поклащат, тече вода от телата ни, не можеш да спиш, не можеш да ядеш, а руският народ е толкова смирен, тъпелив и даже привидно спокоен. Няма злоба, няма паника, човек който мисли лошо на другия винаги му се връща много бързо и то стократно. И не забравяйте колко много българи има в Москва, поне заради тях бъдете по човечни.

Ники и Веселка ще ви помогнат ...те са пичове..... и пички....)))))

Желая на нашите братя дъжд,съчувствам им.Нека им помогнем с каквото можем,те винаги са били до нас в трудни моменти.

Това е бедствие,кошмар и мъка за десетки и стотици хиляди обикновени хора.Всички изказвания по-долу,които политизират и философстват,напълно неадекватно по темата,са плод на болни мозъци и души,в които явно нищо човешко не е останало,освен налудничава злоба.Дали става дума за Русия или др.страна,какво значение има!Сега пък Полша,Чехия и Германия са заляти,жертви има и там.Явно нещата с климата хич не са наред.Да се помолим солидарно,като хора и европейци за бедстващите в тези страни,колкото може по-скоро да се справят.

За Австралия това си е в реда на нещата. Пожарите са обичайно явление през лятото. 7.2.2008 - black Saturday беше денят, в който хората разбраха, че подготовката за подобни събития е основното.Стискам палци времето да стане по-добро и хората в Русия да си отдахнат от бедствието.

Господи, помогни им!!!!

Ей, идиот смотан! Скрий се, нещастнико загубен, изрод нискочел! Руснаците могат да преодолеят всичко. Желая им от сърце тази беда да премине час по-скоро!

Абе много е кофти тук в момента. Като в някакъв филм за края на света е.... Да не говорим колко е вредно това дето го дишаме.. апокалиптично е.

на Сочи бе кат си толкоз ербап

Другото е ясно - трябва да се гаси Но защо държат още хората на работа????? Имам приятели там, които не спират да се чудят, защо не евкуират града. На мен ми е ясно - от инат. Да не си признаят безсилието. Така едно време си траяха за Чернобил и хиляди хора загинаха, а милиони пострадаха.... Дано, дано дано им уврат главите навреме

Уважаеми Мислителю, та това е 8 милиона, които трябва да се разместят някъде, да се обезпечи транспорт при евакуация . Просто представи че утре цялата българия трябва да се евакуира - и след това мисли

Няма такова нещо - хиляди загинали, милиони пострадали. Това е мит. Знае се колко са облъчените, колко са загиналите, поименно. Много по-малко, отколкото им се иска на журналистите, но да не спорим. Потърси в интернет с чисто сърце и открит ум и сам намери истината. Дължим го на героите, които ликидираха последствията от аварията.

Е, тази година е уникална в Москва, а и по цялата европейска територия на страната! Вчера четох в един руски сайт, че температури под 30 има чак зад полярния кръг ... Представяте ли си какво значи тоя ад за една северна държава?! Желая им дъжд и някакво чудо да стане, че толкова дълго вече се държат тези ненормални температури, не мога да си представя какви бури и ветрове ще настъпят, когат се размърда антициклонът?!... Какво ли би могло да се направи, за да се облекчи поне малко положението на хората, умът ми не го побира, сигурно само там и в Китай са възможни подобни масови бедствия, поради невероятните мащаби на тези държави! Браво на ръководителите им, първо на президента и премиера, които зарязаха и отпуски, и почивки, и са всеки ден в някоя зона на бедствие или голям пожар, което поне морално и организационно поддържа хората! Но е голямо бедствие, какво ли още ни чака в бъдеще?!

Да гръмне пак крайцера Аврора и да подпали това, което не изгоря от предната ви ревАлюция...

Според учените това е едно от проявленията на глобалното затопляне на климата - резки и крайни, неспецифични промени в климата на различните зони. Като правило в географските ширини на подмосковието най-горещите дни се наблюдават в периода юни-юли и не надхвърлят няколко непоследователни седмици. Август със сигурност не е бил толкова горещ и сух, обратно обикновено е хладен до умерено топъл. Незапомнени суша и горещини в обширни територии около Москва и незапомнени наводнения в Пакистан - трябва да свикваме с тези промени. Неочаквани климатични промени ще сполетят и други части на земята. Изключенията ще стават правило. Трябва да се замислим и ограмотяваме, а не да злобеем.

Ако познаваше поне от малко историята , нямаше да напишеш тия простотии, и да изместиш темата , и ако си забравил когато ние горяхме преди няколко години , ако не бяха руснаците , пожарите нямаше да ги потошиме.

Абсолютно съм съгласна

За съжаление, руската пожарна защита е на много ниско ниво и допуснаха да се стигне до сегашната ситуация поради немарливост и неадекватна реакция. Даже Медведев го призна. Жалко за това, което се случва.

на смешника Бородино мога да кажа тях да неги мисли хич ...да си гледа пробитите цървули и протрити потури че тук ако нещо стане няма и къда да избяга даже

Нали руснаците имаха свой HAARP , технологии за климатично инженерство, т.е. правене на време по поръчка! Какво стана? Не вярвам, че не могат да си направят малок дъжд!

И аз знам за това. Наскоро гледах дори филм по този повод - кка са отклонили радиоактивният дъжд, който през 1986 е щял да се изсипе над Москва точно по време на манифестацията по случай първи май. Защо сега не правят това, след като го могат, а и е крайно необходимо?

Може да се предизвика принудително валеж от облак като му се инжектират кристализационни ядра, най-често използват сребърен йодид. С ракети, със самолети. Ама няма облаци, не могат да се докарат. И няма вода, няма дъжд.

Дъжд им желая от все сърце

тук е ад..

дано се справят.Браво на тези ,които отдоха да помагат от България.

Не може ли да им предоставят специализирани самолети за гасене на пожари? Пожелавам им дъжд.

Тя обстановката си е влошена там отдавна....по друга линия. Нека сега видят какво му е било на Кутузов, като през 1812 г. Наполеон е подпалил дървеният им градец...Да копат траншеи и да се крият. И да не се големеят да ни отказват помощ "братушките", че и четмо и писмо им дадохме, а пак все толкова благодарност получихме! Освен ленинизъм, милиционерщина, лагери и комунизъм, друго не сме видели от тях и само ни разбиха народа.

Не мога да разбера защо когато има новини свързани с Русия (добри или лоши) винаги се появяват няколко идиота като теб да пишат простотии, които нямат нищо общо с темата. При такива като вас принципът е стария селски такъв- яз да си кажем . Писна ми от простаци с бг самоличност.

а аз пък не мога да разбера защо освен тези които посочваш има и такива като тебе които се на..рат да звънят без да ги натискат.какво общо има коментарът ти с темата която се обсъжда ?

Ами сещай се , като си толкова умен.

Не си хаби нервите Като му дойде на главата да му се подпали къщата или колата, ще се сети какво е казал... всичко се връща, това е единствено сигурно нещо в живота освен смъртта

До колкото съм наясно с материала за четмо и писмо ние руснаци трябва да благодарим св.св. Кирил и Методий. Или и ти участвал в изграждането на азбука? Не ми се вярва с тая твоя простотия ... Така че ни ми е ясно какво благодарност дължа лично на тебе. Ломоносов също открил няколко закона от които и ти си ползваш в момента - нали не те търся благодарности.

Забравили преди няколко години как руснаците ни помогнаха да загасим пожара край града. Много долен индивид си бе! Вземи се гръмни най-добре ще направиш. Боклук такъв!

Не е точно така. Половината от заводите и мините, които още работят, вече приватизирани или още държавни, са строени с руска помощ. И десетки хиляди специалисти ни обучиха. Те и Франция и Щатите също ни обучиха десетки хиляди специалисти. Само дето забравиха да се върнат, за съжаление... :( Пък и има нещо друго, не е само до това кой колко е дал и взел. "Не всичко е пари, приятелю, не всичко е пари" !

Много е важно, човек да знае, кога какво да каже. Това, което казваш за историята е така. Но е пльоснато по повод нашата помощ за бедстваща Москва и говори за извратено ти мислене и неспособност да се ориентираш в съвременната обстановка.

да иде да помага ротата от афганистан, ще свуршат една полезна работа.

Дай Боже да завали дъжд там, да им помогне да се справят.

Едните даряват пари, помагат с каквото могат. другите обират изгорелите къщи. Колко са гадни хора има на тази земята!

Дано по- скоро се справят със ситуацията... Не го пожелавам това на никого...