Това обяви пред БНТ адвокат Менко Менков, който ги представлява в съда.

Акционерите ще настояват и за прозрачен избор на петчленния съдебен състав, който ще разглежда обжалването.

Преди дни Върховният административен съд отхвърли жалбата срещу решението на Българската народна банка за отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка.

Тричленният състав на ВАС заключава, че акционерите нямат пряк и личен правен интерес от оспорване на решението за отнемане на банковия лиценз, те са засегнати косвено от предприетите от надзорния орган специални мерки.

След това съдиите заявяват, че "правният интерес на банката би могъл да бъде защитен чрез признато процесуално право на акционерите, когато търговското дружество е управлявано от органи, поставени извън волята на акционерите или неговите органи на управление".

"Подаваме жалба до председателя на ВАС г-н Георги Колев да покаже пред журналисти публичното разпределение на делото. Подавам и искане за запитване в Страсбург, дали акционерите имат правен интерес да обжалват делото. Ние твърдим, че дупка в КТБ няма", коментира адвокат Менков.

Той припомни особеното мнение на съдия Соня Янкулова от ВАС за КТБ.

Според адвоката странно изтегленото напред решение на ВАС, което потвърди отнемането на лиценза на КТБ от БНБ, създава поредния правен абсурд - акционерите нямали пряк правен интерес от загубата на лиценза на банката, поради което не можели да бъдат конституирани като заинтересована страна.