По непотвърдена информация лъчението е от уред - дефектоскоп, който е зараден с радиоактивния елемент Иридий 192.

От полицията потвърждават информацията. Според специалисти радиоактивното вещество е поставено в капсула от обеднен уран и това допълнително увеличава излъчваната радиация.

Няма информация откога уредът е съхраняван в гаража, но експерти са категорични, че живеещите в околните блокове са били подложени на облъчване. Предстои на мястото да пристигнат експерти.

По обяд от прокуратурата заявиха, че няма завишение на допустимите норми за радиация, както и опасност за живеещите в блока на бул. „Сливница“ и за населението във Варна.

Това показват извършените няколко замервания в помещение, където след сигнал е извършена проверка, за която е била уведомена Районната прокуратура във Варна.

От прокуратурата потвърдиха, че става дума за дефектоскоп с легална употреба, който се намирал в гаражно помещение. Уредът, който служи за оценка на качеството при заваръчни дейности, е съхраняван в специализиран контейнер. Собственикът на фирмата притежава лиценз за извършване на дейности, контролирани от Агенцията по ядрено регулиране, а самият уред отговаря на стандартите.

Контейнерът с дефектоскопа е изнесен от гаража. Уведомена е Агенцията по ядрено регулиране.