Това заяви на пресконференция генералният директор на "Лукойл България" и член на надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим" Валентин Златев, цитиран от "Фокус" и БГНЕС.

Срещата с ръководството на "Лукойл Нефтохим" и финансовият министър Симеон Дянков днес не се състоя, защото ни беше отказана без мотиви, каза още той.
Златев заяви, че по никакъв начин не подозира вицепремиера Симеон Дянков в специално отношение към компанията и не е имал разговор, който да му даде повод за това.
По-късно Дянков каза, че срещата не се е състояла, защото двете страни няма какво да си кажат, просто "Лукойл" трябва да изпълнят закона.

Фактът, че познавам г-н Борисов от 30 години по никакъв начин няма отношение към нашата работа, каза още Златев.

В тенденциозност обаче Златев заподозря ресорния министър за енергетиката Трайчо Трайков, защото не се е срещал с него, а той коментирал дейността на компанията.
Искрено му желая втори мандат, сигурно тогава ще разбира повече от енергетика, каза шефът на "Лукойл България". 
По-рано днес Трайков каза, че "Лукойл" не е важен за пазара и за бюджета.

По думите на Златев, не отговаря на истината, че „Лукойл” нарушава закона в България, че умишлено и осъзнато не е направила нищо, за да приведе производствените площадки според изискванията.
От компанията заявиха, че имат всички необходими уреди за отчитане, но съгласно наредба 3 става въпрос за допълнителни уреди, които са в процес на монтиране. Това според представители на „Лукойл” няма как да стане за една година.

"Около 400 точки за отчет трябва да има само в завода. Извършена е огромна част от дейностите по привеждане по площадките съгласно изискванията на наредбата. На днешна дата „Лукойл” е оборудван с всички необходими измервателни уреди и системи за отчет, така досега митниците са контролирали всеки грам, който влиза и излиза от завода", каза Златев.
"Лукойл" е вложила 16 млн. долара в монтирането на измервателни уреди за отчитане на количествата горива, преминали през митническите й складове. Остава да бъде финализирана инвестиция за още 11 млн. долара.

Златев обясни, че бензиностанциите на компанията няма да спрат в близките 20-30 дни, в което време сигурно ще се създаде организация за доставки от румънска рафинерия. Той е категоричен, че и останалите бензиностанции няма да останат неснабдени с гориво, но изрази опасения, включително за цената на този внос.

"176 самолета зарежда компанията само в Русе и във Варна. Това означава, че след ден те няма как да излетят", заяви той. Според  Златев, България разполагала с керосин само за 2 дни.

500 000 тона отиват към бюджетните организации, които компанията снабдява. Кой е този външен завод, който ще товари на юнашко доверие, защото вярва, че българското правителство ще си плати, попита Златев.
"45% от товарите на железницата са наши. От половин година слушаме, как ще изтеглят кредит от Световната банка и ще ни платят", заяви още той.

Златев допусна възможност въпросът с отнемането на лиценза на рафинерията да се реши в съда.
По думите му, сигурно е логично компанията да предприеме такава стъпка, но при всички случаи за времето, докато съдът се произнесе, „Лукойл” ще генерира загуба от десетки милиони.

"Около 500 млн. лв. може да достигнат задълженията по ДДС и акцизи, които "Лукойл Нефтохим" трябва да внесе в хазната, заради това, че бе отнет лицензът на рафинерията. Така вече суровият нефт и произведените горива не могат да се държат при режим на отложено плащане, а се считат за потребени, което предполага начисляване на ДДС и акцизи", обясни Златев, цитиран от в. "Дневник".

Той каза, че липсва равнопоставеност, защото подобно отношение имало към производители на алкохол, но няма спрян завод при доказателства за контрабанда, а рафинерията спира работа, без да е хваната в нарушение.

Месец и половина ще са необходими за пускането на завода в експлоатация обратно, а това щяло да струва 5-6 млн. лева.

Златев обясни, че за почти 11-те години в България групата компании „Лукойл” били най-големият данъкоплатец в страната, най-големият експортьор и най-големият инвеститор. За този период тя е внесла в държавния бюджет 21.33 млрд. лева данъци, а инвестициите са в размер на 2.35 млрд. долара.

Златев заяви, че опитът да бъде внушено, че „Лукойл” е причина за засилване на контрабандата е неправилен и неверен.
"Редица политици се опитваха да правят неверни твърдения. Мълчали сме с разбирането, че подобна дискусия е непрофесионална", заяви той.

Златев разбирал и уважавал ангажираността на лидера на БСП Сергей Станишев с дъщеричката му, но разбира как "бидейки 4 години премиер, е забравил как се прави планов ремонт". По думите на Златев, такъв ремонт на рафинерията не е бил предвиждан.
По повод думите на Станишев, според когото ситуацията с отнетия лиценз на "Лукойл" е "театрална постановка", Златев заяви, че никой от ръководството на компанията не си е позволявал да устройва театър със съдбата на няколко хиляди души.
Тъжно ми е за членовете на тази партия, явно там театърът е стандартно отношение, заяви още Златев.