На 17 април ЕП призова “Южен поток“ да не бъде изграждан и да се потърсят други източници на газови доставки.

По думите на Стойнев България върви в правилна посока за спазването на европейското законодателство и няма причини да отлага строителството на газопровода, предаде БНР.

Министърът предоставил на Йотингер достатъчно информация, че България по никакъв начин не нарушава европейската правна рамка с готвените промени в Закона за енергетиката.

Според Стойнев представители на опозицията у нас са дали на Йотингер невярна информация за промените.

По думите му опозицията казала, че се предвижда приемната станция на "Южен поток" да бъде изградена на над 20 км навътре в територията на България, а в действителност това щяло да стане на около два километра и това било огромна разлика, предаде БТА.

"Нормално е за един газопровод, който идва от страна извън ЕС, да има приемен терминал на сушата, в морето няма как да бъде. Няма как трета страна да има достъп до морската част на газопровода", добави той.

Министърът аргументира намерението на властите у нас да започнат строителството през май или юни с думите, че газовата директива се отнася само за експлоатация, но не и за строеж на газопроводи.

По думите му Йотингер изрично заявил, че както Русия, така и "Газпром" са важен партньор на Европа и че този проект е важен за доставки на природен газ за Европа.

Министърът обяснил, че преди второто четене на промените, опозицията може да представи предложения и ако са адекватни, управляващите ще се съобразят.

Засега, по думите му, комисията няма забележки относно наземната част на "Южен поток".

По-късно от ЕК уточниха, че европейското законодателство важи за всякаква инфраструктура, която попада под юрисдикцията на ЕС и това важи и за българските териториални води.

Говорителката на комисар Йотингер - Сабине Бергер, припомни, че ЕК има тревоги около двустранното споразумение, сключено между България и Русия, както и между нея и другите страни по проекта и че те вече са упълномощили Еврокомисията да ги предоговори с руската страна, така, че да са в съответствие с европейското законодателство.

Ако „Южен поток” бъде построен в нарушение на европейските норми или функционира в разрез с изискванията на Третия енергиен пакет, комисията ще предприеме необходимите действия, заяви Бергер.

Евродепутатът Андрей Ковачев коментира, че евродепутатите от ГЕРБ са за „Южен поток”, ако отговаря на българските интереси.

"Г-н Станишев или е некомпетентен, или нарочно заблуждава, защото една голяма част от европейските социалисти – 76, са гласували за тази резолюция за „Южен поток", обясни той.

АНКЕТА: Подкрепяте ли призива на ЕП за "Южен поток"?