В присъствието на премиера ректорите на всички висши училища в страната и членовете на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта към Народното събрание обсъдиха предложенията за промени в закона.

Борисов обеща на ректорите възможността да се произнесат по всеки текст, предаде БГНЕС.
"Правим една такава среща в заключение и отиваме в парламента при депутатите. Някъде в края на септември това трябва да се случи", каза той.
За него било важно да се опрости приемът на чуждестранни студенти, защото привличането им е "невероятна реклама и източник на приходи".

В промените в Закона за висшето образование се предвижда  да се даде право на университетите при приемането на студенти сами да признават документите от предходно образование. При нужда отново ще могат да се обръщат за информация към Националния център за акредитация.
Тази промяна е важна преди всичко за чуждестранните студенти, обясни Сергей Игнатов, цитиран от Дарик радио.
Той предупреди ректорите на университети, че периодът от 2015 до 2020 година ще е много тежък. Причината е, че тогава за следване ще кандидатстват по-малко български студенти заради демографската криза от 1996-1997 година. По тази причина трябва да се привлекат повече чуждестранни студенти, за да се използва пълноценно капацитетът на университетите, допълни министърът.

Друга предвидена промяна е вузовете да имат право да се сдружават с други университети не само в страната, но и в чужбина. Така на практика българските висши учебни заведения ще да могат да откриват свои филиали в чужбина.
"След като в България може да има чужди филиали и факултети, защо да не направят това и наши университети", коментира Игнатов. По думите му най-важно е да се осигури равен достъп до образование на българите.

Третата промяна, предлагана от просветният министър, е да се премахне ограничението на таксите с магистърската степен. Това ще стане с отпадането на ограничението за платеното обучение за тази степен. По този начин университетите ще могат сами да определят цената на магистратурите.

Вицепремиерът Симеон Дянков подкрепи промените, като посочи, че ниските данъци, добрата инфраструктура и образованието са трите неща, които привличат в една държава.

Ректорите на университети също подкрепиха подготвяните промени. Те обаче предложиха да се помисли в посока да се дадат повече правомощия на Съвета на ректорите. Сред идеите им е общото събрание да определя по колко мандата да има право ректорът, в отговор на което премиерът обеща: "Това ще го направим".

Министър-председателят поиска от ректорите да уточнят какви предложения имат и да ги внесат в министерството на образованието, така че до септември да е готов изцяло нов закон.