По-рано Интерфакс съобщи, като се позовава на източник от украинското министерство на отбраната, че руският Черноморски флот е отправил към украинските сили в Крим ултиматум да се предадат до 5 ч. във вторник сутринта (3 ч. по Гринуич).

По-късно обаче командващият флота вицеадмирал Александър Витко заяви, цитиран от ИТАР-ТАСС:

"Свикнали сме вече на ежедневните обвинения на украинските медии за провеждането на силови действия по отношение на нашите украински колеги. Ясно е кой стои зад това. Нищо ново след Югославия, Ирак и Сирия няма да могат да измислят тези кукловоди".

В същото време Ройтерс цитира украински граничари, които са съобщили, че руски военни са завзели граничния пункт от украинската страна на фериботната линия, свързваща Крим с Русия. Три камиона с руски войници са влезли с ферибот в Крим.

Междувременно председателят на Държавната дума - долната камара на руския парламент - Сергей Наришкин, заяви, че засега не е необходима интервенция на руската армия в Украйна. Решението, взето от Съвета на Федерацията, ни дава това право и ние можем да се възползваме от него, ако е необходимо, но засега не е, каза той.

По-рано лично Владимир Путин прие предложение от Ангела Меркел за създаване на контактна група за започване на политически диалог за Украйна.

Същевременно Русия обяви за неприемливи последните изявления на американския държавен секретар Джон Кери. Той говори за инвазия на Украйна от страна на Русия и нарече тези действията невъобразим акт на агресия.

От руското министерство на външните работи упрекнаха Кери в необективна оценка и че не си дава труд да се опита да разбере сложните процеси, които се случват в украинското общество.

В изявлението се твърди, че Кери е предпочел да налага щампите от епохата на Студената война, като предлага наказания не за онези, които са устроили държавния преврат в Украйна, а за Русия. 

Външното министерство на Русия се обяви категорично и против изявлението на Съвета на НАТО, в което Москва беше осъдена заради военната ескалация в Крим и беше подчертано, че нарушава принципите на международното право.