Така генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отговори на въпрос на руски медии дали за посочените държави (България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония)  има заплаха от руска агресия към момента или в бъдеще.

Няма конкретна предстояща заплаха. Причината да увеличаваме присъствието си в източните части на алианса, да разполагаме сили в повишена готовност и увеличаваме силите за бързо реагиране на НАТО е реакция на поведението на Русия на изток и това видяхме в Грузия и Молдова, но също така реакция на това, което виждаме на юг“, каза Столтенберг, цитиран от РИА Новости, на която се позова "Фокус".

Генералният секретар на НАТО подчерта, че плановете са отбранителни и в отговор на "агресивните действия" на Русия и анексирането на Крим.

Целта ни е да бъдем в състояние да защитим всеки от съюзниците от всяка заплаха, поясни генералният секретар на НАТО, цитиран и от БТА.

Вижте снимки от срещата на алианса >>

Йенс Столтенберг заяви преди началото на днешните консултации в Брюксел, че очаква министрите на отбраната от алианса да одобрят увеличаване на силите за реагиране от 13 хиляди на 30 хиляди души. В това число трябва да влязат около 5 хиляди бойци, които ще могат да бъдат задействани в рамките на няколко дни, каза Столтенберг.

След срещата Столтенберг заяви, че НАТО осъжда стъпките, предприети от Русия в Грузия. Отново призоваваме Русия да оттегли признаването на грузинските области Южна Осетия и Абхазия като независими републики - това остава ясната ни позиция, посочи генералният секретар.

САЩ: Има разногласия в НАТО

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл заяви днес, че е много обезпокоен от евентуалните разногласия между съюзниците в НАТО относно приоритетите на алианса, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По думите му страните от северната част на блока искат съсредоточаване върху заплахата от Русия, а тези от юга се опасяват повече от проникването на екстремисти от Северна Африка.

Хейгъл отбеляза, че сега е дошъл моментът за единство и че към всички предизвикателства трябва да се подхожда едновременно.

Страните от НАТО отдавна имат разногласия за това накъде да бъдат насочени техните ресурси. Събитията от миналата година - Русия заплашва единия фланг на НАТО, а ислямски екстремисти тероризират другия - задълбочиха този дебат, коментира АП.